2. De vijver en water

De vijver aan de Thomas a Kempislaan is gegraven om het regenwater op te vangen zodat de straten niet onderlopen. Je mag er ook in vissen en waterdiertjes vangen. Val er niet in.

Uitdaging: Kun je met onderstaande voorbeelden enkele waterdiertjes in de vijver vinden?

 

Kokerjuffer
Kokerjuffers zijn larven van schietmotten. Schietmotten lijken op een soort nachtvlinders. Zij leggen hun eitjes in het water waar de larven een eigen schuilplaats bouwen van zand steentjes en plantenrestjes. Deze beschermende koker sleept de larve achter zich aan tijdens het jagen naar voedsel. In het water lijken ze wel kruipende takjes.
Schaatsenrijder
De schaatsenrijder is een diertje dat op het water kan lopen. Schaatsenrijders hebben haartjes op hun poten die het water afstoten, waardoor ze over het water kunnen roeien. Schaatsenrijders komen alleen voor in schoon water, omdat schoon water een grote oppervlaktespanning heeft waardoor ze kunnen drijven.
Poelslak
De poelslak is dol op algen. Hij leeft in zijn eigen kleine huisje onder water en smikkelt van de algen die op stenen en waterplanten groeien. Ademen doet hij door zijn huid. Als er te weinig zuurstof in het water is opgelost, maakt hij even een uitstapje naar het wateroppervlak. Hij heeft namelijk ook een long waarmee hij extra zuurstof kan tanken.
Waterspin
De waterspin wordt ook wel de duikerspin genoemd. Net als duikers neemt deze spin haar eigen zuurstofvoorraad mee onder water. Af en toe gaat ze even naar het wateroppervlak – als ze weer naar beneden duikt, blijft er lucht tussen de haren van haar achterlijf zitten. Dat lijkt daardoor wel van zilver.Ben je deze diertjes niet tegengekomen? Jammer, ze komen namelijk niet voor in élke gezonde sloot. Heb je nog andere diertjes gevangen? Kijk op de volgende plaatjes. Als je die hebt gevonden is het water behoorlijk schoon. 
Bootsmannetje
Bootsmannetjes zwemmen op hun rug en lijken hierdoor op een bootje. Het ziet er heel leuk uit, maar eigenlijk is het een gemene rover. Het bootsmannetje eet kikkervisjes, insecten en kleine vissen (zelfs als ze groter zijn dan hij zelf) en soms eet hij ook soortgenoten. Pak het bootsmannetje maar niet op, want hij kan ook hard in een mensenvinger bijten!
Geelgerande watertor
De geelgerande watertor is de schrik van de sloot: deze roofkever jaagt op insecten, vissen en salamanders. Hij grijpt zijn prooi met zijn voorpoten en kauwt hem
vervolgens fijn. Volwassen kevers kunnen wel 3,5 cm groot worden.
Bloedzuiger
Dit beestje heeft zijn naam niet mee. En zijn uiterlijk ook niet, hij ziet er uit als een glibberig slurfje en is een in het water levend neefje van de regenworm. Maar wel een
vervelend neefje, want de bloedzuiger zuigt zich namelijk dolgraag vast aan andere dieren zoals vissen. En je raadt wel wat hij drinkt… hun bloed! En als er een mens lang zwemt? Dan zuigt hij zich aan een lekker stukje mensenhuid vast.

Naast al deze kleine waterdiertjes leven er ook andere dieren buiten de sloot. Watervogels bijvoorbeeld, hieronder vallen onder andere eenden, meerkoeten, futen, reigers, waterhoentjes en zwanen.

Meer lezen: Het is goed dat de aarde voor 70% bedekt is met water. Want de aarde heeft het water hard nodig. Alles wat leeft op aarde kan zelfs niet zonder water! Mensen: Eten en drinken is belangrijk voor de mens. Zonder eten worden je spieren slap en heb je geen energie meer om iets te doen. Je verwacht het misschien niet, maar drinken is nog belangrijker dan eten! Als het moet, kan een mens een paar weken zonder eten. Maar je kan maar een paar dagen zonder drinken. Volgens deskundigen moet ieder mens 2 liter (zoet) water per dag drinken om gezond te blijven. Dieren: We hebben niet alleen water nodig om te kunnen leven. Er leven ook heel veel dieren in het water. En als we zeggen veel, bedoelen we ook VEEEEEEL! Meer dan 200.000 verschillende soorten! Natuurlijk zijn dat heel veel vissen maar ook andere kleine en grote dieren. In de vijvers van Dalfsen leven veel kleine waterdiertjes zoals slakjes, libellen en kleine kreeften.

Je hebt zoetwater- en zoutwaterdieren. Een goudvis leeft alleen in zoet water terwijl een clownvis (Nemo) alleen in zout water kan leven. Sommige dieren leven in koud water terwijl andere in warm water leven. Denk maar aan de ijsbeer of de mooi gekleurde vissen in tropisch water. In het water leven ook planten. Waterplanten zijn vaak lastig om te zien. Oeverplanten en drijvende planten zijn veel makkelijker te vinden. Waterplanten zijn heel belangrijk. Bijvoorbeeld als schuilplaats voor dieren, maar ook als plek waar eitjes worden gelegd.

Zout en Zoet Water
Een slok water uit de kraan smaakt ergens naar. Maar een slok water uit de zee is echt niet lekker! Best gek eigenlijk want het is allebei water. Toch smaakt het anders. Dit komt omdat er 2 soorten water op de wereld zijn. Zout water en zoet water. Zout water vind je in de zeeën en oceanen. Zoet water stroomt in de rivieren en onder de grond. Het ligt ook op de bergtoppen in de vorm van sneeuw en ijs. Zout water: Ongeveer 97% van het water op aarde bevindt zich in de oceanen. Het is te zout om als drinkwater gebruikt te worden. Zeewater is zout doordat er verschillende zouten in het water opgelost zijn. Het zoutgehalte van de zee is gemiddeld 3,45%. Dit betekent dat 1 kilogram (1000 gram) zeewater 34,5 gram zout bevat. In een volle emmer zeewater zitten ongeveer 2 glazen zout. Water wordt zoet genoemd als er minder dan 1% zout in opgelost is. Zoet water: Zoet water is het water dat we drinken. Daar hebben we dus veel van nodig. Bij ons stroomt het gelukkig ‘gewoon’ uit de kraan. Maar dat is lang niet overal zo gewoon. Op sommige plekken in de wereld is het heel moeilijk om water te vinden dat je kunt drinken. Van al het water op aarde is 3% zoet water. Het grootste deel van deze 3% is niet makkelijk bereikbaar. Dat bestaat namelijk uit “eeuwige” sneeuw en ijs. Denk aan het ijs op de Noord- en Zuidpool, maar ook de gletsjers en sneeuw in de bergen. Bijna al het andere water bevindt zich onder je voeten als grondwater. Slechts 0,3% van al het zoete water is oppervlaktewater en stroomt in meren, rivieren en moerassen over de hele wereld. Van dat water kan maar 1% gebruikt worden als drinkwater. Dat is echt heel weinig … Reden genoeg dus om zuinig om te gaan met water!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp