7. Insectenhotels

Bijen
We staan hier voor een bijenkast of een insectenhotel. Zo’n kast bestaat uit allemaal vakjes met gaatjes. Allerlei insecten kunnen hier schuilen; bijen, hommels en wespen. Wat weet je van bijen?

Meer lezen: De belangrijkste bij in een bijenkast is de koningin. Ze is de grootste en legt de hele dag in elk kamertje een piepklein eitje, wel 1600 op een dag. Na 3 dagen komt daar een larve uit. Dit baby-bijtje wordt door de werksters gevoed. Die maken na 6 dagen hun kamertje dicht. In het donker verpopt de larve zich en na 3 weken kruipt er een bij uit de pop; een werkster. Mannetjesbijen (darren) komen een paar dagen later uit hun pop. Nieuwe koninginnen worden in speciale grote cellen grootgebracht. Een jonge koningin komt al na 16 dagen uit haar pop. De werksters geven extra aandacht aan de jonge koningin. In de kast hangen houten ramen waarin de bijen raten maken voor de honingopslag. Die raten zijn kleine zeshoekige kamertjes of cellen van was. Dat is een soort vet dat uit hun lijfje komt.

Het mannetje heet een dar en doet niks. De werksters voeden hem. Hij wacht tot de koningin uitvliegt en wil dan met haar paren. Hij gaat daarna meteen dood.

Dan is er de werkster. Ze begint als schoonmaakster, na een week geeft ze de larven eten, daarna wordt ze poortwachter om indringers weg te jagen en als laatste mag ze 3 weken lang stuifmeel en nectar halen. Na 6 weken zijn haar vleugels versleten en gaat ze dood.

In een bijenkast kunnen wel meer dan 60.000 bijen leven met 1 koningin.

 

Honingraat – locatie Lindehoeve Dalfsen

Er zijn 350 soorten bijen. De bekendste zijn de honingbij en de hommel. De honingbij leeft in volken, die tot 50.000 individuen kunnen tellen. Ze leven in kasten en worden gehouden door imkers. Honingbijen vliegen het hele voorjaar en zomer. Honingbijen steken nooit, als je ze met rust laat. Pas in de buurt van hun kast en bij gevaar steken ze uit verdediging.

Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen, bramen. Een bij vliegt van bloem naar bloem. Daarbij neemt zij stuifmeel mee aan haar poten en lijfje. Zo zorgt zij voor bestuiving waardoor de vruchten kunnen groeien.

 

 

Meer lezen

Honingbijen zijn insecten en hebben 6 poten. Hun lijf bestaat uit een kop, borststuk en een achterlijf. Dat achterlijf zit met een dun stukje vast aan het borststuk.  Ze hebben 4 vleugels. Vrouwtjes hebben een angel, maar ze steken bijna nooit.

Wilde bijen zijn ook insecten met 6 poten en een kop, een borststuk en een achterlijf. Wilde bijen kunnen in hun eentje leven en niet in een bijenvolk. Ieder vrouwtje maakt haar eigen nestje en legt daar een paar eitjes in.

 

Achteruitgang aantal bijenvolken:

  1. Door verstening is er minder grond en planten in tuinen te vinden.
  2. In de bestrijdingsmiddelen zitten stoffen die inwerken op het zenuwsysteem van bijen en zorgt ervoor dat ze verzwakt raken.
  3. Parasieten (Varroamijt) krijgen meer kans als bijen verzwakt zijn; ze kunnen hele bijenvolken laten sterven.
  4. Minder leefgebieden voor de bijen. Er groeien minder bloemen in het grasland.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp