Op een besneeuwde winterdag heeft Janneke Dijkhof van Operatie Steenbreek een afspraak met Birte Blommers over haar mooie plannen voor de aanpak van de achtertuin. Birte doet mee met de actie Steenbreek van Groen Gebogen.
Samen met haar man en dochtertje is Birte een jaar geleden vanuit Ruinen aan de Langkamp 18 in Dalfsen komen wonen. Geboren en grotendeels opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen was ze open vlaktes en ruimte gewend. Ze is graag buiten en heeft haar favoriete wandelplek in deze omgeving inmiddels gevonden: de Lemelerberg.
Aanleiding om de achtertuin grondig aan te pakken
De zomer van 2020 was een warme zomer. De achtertuin ligt op het zuiden en was toen grotendeels betegeld. Het was buiten niet te harden met die hoge temperaturen. De warmte trok in de stenen. In deze hete zomer scharrelde er wel een egel in de achtertuin. Ze haalde alvast wat tegels uit de tuin en plantte er lavendel. Dat sloeg goed aan.
Daarnaast was Birte bezig om te kijken wat haar nou het beste ligt. In haar baan vond ze te weinig voldoening. Ze kwam erachter dat haar interesses niet meer overeenkwamen met haar werkzaamheden van dat moment. September 2020 stopte ze met haar baan en schreef zich in bij de Ontwerpacademie in Boskoop/Utrecht voor de opleiding Tuin Architectuur.
Het ontwerpen van tuinen en beplanting heeft haar grote belangstelling. Ze wil zich ontwikkelen om zo groene en creatieve tuinen te kunnen ontwerpen waar aandacht is voor mens, dier en natuur. Haar vader heeft altijd al veel interesse gehad in architectuur, is veel buiten en in de tuin aan het werk. De authentieke tekentafel die in het ouderlijk huis stond, is inmiddels verhuisd naar Dalfsen waar hij een prominente plek op haar werkkamer heeft gekregen. Jammer genoeg heeft ze, vanwege de lockdown, nog maar 2 lesdagen kunnen volgen. Een opdracht was om een jampotje gevuld met aarde uit de achtertuin mee te nemen om te analyseren. Momenteel leest ze veel boeken over tuinieren, het bodemleven, tuinontwerpen en beplanting.
Hoe kwam Operatie Steenbreek in beeld?
In het huis-aan-huisblad las ze over Operatie Steenbreek van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen en de daarbij horende actie. Ze heeft dit artikel uitgeknipt en op haar werkkamer aan de muur gehangen. In de kerstvakantie is ze aan de slag gegaan om op tijd haar tuinplan voorzien van foto’s over hoe het was en hoe het gaat worden op te sturen. Op een kleine oppervlakte kun je ook veel doen. Er waren een paar voorwaarden: de tuin toegankelijker maken voor water, meer verkoeling en meer groen.
Tuinontwerp rond permacultuur
Permacultuur is een ontwerpsysteem met ethische richtlijnen en principes:
- zorg voor de aarde;
- zorg voor de mens en
- eerlijk delen.
Haar belangstelling voor de permacultuur is aangewakkerd door een docent van de opleiding. Zonder hierover les te hebben gehad, trok dit Birte aan. Haar ontwerp gaat over een mediterrane eetbare kleine bostuin. Creëren van biodiversiteit door veel eetbare planten en kruiden, bloemen en groenblijvende struiken. Ze schrijft daarbij dat alles heeft zijn functie en houdt elkaar in evenwicht. Het creëren van een gezond bodemleven.
Door de ligging van de tuin komen aan de zuidkant planten zoals lavendel, salie, rozemarijn, tijm, venkel en sierui. Gecombineerd met groenten die tegen droogte kunnen zoals pompoen, courgette, mais, etc.. Tegen de schutting komt een druivenplant en in de halfschaduwkant vlier, frambozen, rabarber, bosaardbei, viooltjes, citroenmelisse en Nieuw-Zeelandse spinazie.
Afkoppelen van hemelwater
Naast het pad komt een soort van kiezelbedding om het regenwater op te vangen. Ook het water van de regenpijp wil Birte opvangen en opslaan.
Ze eindigt dit interview met: “ik wil een tuin creëren waar we tussen het groen zitten, die dier- en insecten vriendelijk is, die goed tegen droogte kan en waar we voedsel uit kunnen halen. Kortom: een kleine mediterrane bostuin”.
Birte wil te zijner tijd een eigen bedrijfje beginnen in tuinontwerp, advies en onderhoud. En daarnaast ook mensen meenemen op wandelingen in de omgeving en laten zien hoe mooi en waardevol de natuur is. Met haar enthousiasme, kennis en kunde kan ze ver komen.
Janneke Dijkhof, werkgroep Operatie Steenbreek van Groen Gebogen
Over de actie Operatie Steenbreek
De werkgroep Operatie Steenbreek nodigt Dalfsenaren uit om hun ‘tuinvergroening’ te delen en looft aan de drie meest originele inzendingen 200 euro uit als vergoeding voor de aanleg. Lees meer over de actie.