BELEEFPAD - PROJECT GROEN DALFSEN
1. Inleiding
Je staat voor een grote vijver, vol water, planten en kleine waterdieren. Deze vijver maakt deel uit van een zogenaamd beleef pad. Dat betekent dat je op dit pad allerlei verschillende dingen kunt beleven. Het idee hierachter is dat het beleven van de natuur in jouw directe omgeving belangrijk is en voor alle kleine en grote mensen een grote persoonsvormende waarde heeft.
2. De vijver en water
De vijver aan de Thomas a Kempislaan is gegraven om het regenwater op te vangen zodat de straten niet onderlopen. Je mag er ook in vissen en waterdiertjes vangen. Val er niet in. Uitdaging: Kun je met onderstaande voorbeelden enkele waterdiertjes in de vijver vinden?
3. Vechtzompen en het vroegere vervoer over water
De Vecht was honderden jaren één van de belangrijkste transportwegen van Noord-Overijssel. Het was een soort handelsweg voor alle buurtschappen, dorpen en stadjes langs de rivier. De Vecht werd van Nordhorn tot Zwolle jaarlijks druk bevaren door honderden scheepjes. Vroeger kronkelde de Vecht heel erg. Al die bochten waren heel lastig voor de schippers. Als natuurlijk afvoerweg van regenwater- de Vecht is een regenrivier- waren er grote verschillen in de waterhoogte. Speciaal voor dat soort bochtige en ondiepe rivieren werd een scheepstype, de zomp, gebouwd. In Dalfsen woonden veel schippers. Meer lezen: bij de Geert Grotestraat en de Kloosterhof vinden…
4. Planten om de vijver
Enkele plantensoorten die bij de vijver horen: Kattenstaart Moerasrolklaver Watermunt Ridderzuring Gele lis Enkele bekende vijverplanten: Dotterbloem Hoornblad Kikkerbeet Opdrachtje: welke planten die hier zijn genoemd herken je in en om de vijver? Vergelijk daarvoor de plaatjes met wat je ziet. Hoe meer soorten je herkent hoe beter. Degene die de meeste plantjes herkent heeft gewonnen. Stapelmuurtjes Er zijn twee muurtjes – aan het eind van de Richtershof en aan het eind van de Van Holthehof. De muur aan de van Holthehof is qua biodiversiteit het meest interessant dus daar zou het QR-bordje het beste kunnen staan. Beide…
5. Klooster
In deze wijk verwijzen de straatnamen naar een vroeger klooster. We zijn nu achter de Kloosterhof en hier dichtbij heb je namen als Agnietenhof, Thomas à Kempislaan, van Linghenhof, Devotenhof, van Kempenhof, van Ommenhof en de Geert Grotestraat. Thomas a Kempis/ van Kempen, (+_1400) schrijver van het boek “De Navolging van Christus”, vertelt in zijn Geschiedenis van de Agnietenberg uitvoerig hoe het in 1398 in Dalfsen bij de stichting en wijding van het Klooster Mariënhof toeging. Meer lezen: Reeds enige jaren voor 1398 leefden op de Agnietenberg bij Zwolle enkele volgelingen van Geert Groote (Stichter van de Moderne Devotie) broederlijk…
6. Vogels
Ga op de keien zitten en luister naar wat je hoort van de omgeving. Wacht ongeveer 5 tot 10 minuten, dit is best lang, probeer het maar je zult zien dat het meevalt. Welke geluiden hoor je om je heen? Welke soorten vogels ken je? Hieronder staan enkele zangvogels, die ken je vast wel. Merel Roodborstje Vink Wat zie je verder nog als je om je heen kijkt? Hoge en kleine bomen? struiken? hoog en kort gras? muggen, bijen? Wat voor geluid hoor je in de verte? Kijk ook eens omhoog, zie je de wolken? Zie je ook al vogels? Vogels kun…
7. Insectenhotels
Bijen We staan hier voor een bijenkast of een insectenhotel. Zo’n kast bestaat uit allemaal vakjes met gaatjes. Allerlei insecten kunnen hier schuilen; bijen, hommels en wespen. Wat weet je van bijen? Meer lezen: De belangrijkste bij in een bijenkast is de koningin. Ze is de grootste en legt de hele dag in elk kamertje een piepklein eitje, wel 1600 op een dag. Na 3 dagen komt daar een larve uit. Dit baby-bijtje wordt door de werksters gevoed. Die maken na 6 dagen hun kamertje dicht. In het donker verpopt de larve zich en na 3 weken kruipt er een…
8. Bomen
Enkele bekende bomen die langs het beleefpad staan zijn populier, eik, hazelaar, wilg, treurwilg en cipres. Zoek deze bomen op, ze staan allemaal aan de rondweg. Een van de bekendste bomen is natuurlijk de eik. Zoek deze maar eens op. De eik: De boom is herkenbaar aan de vrucht, de eikels. Het blad is zeer kenmerkend. En ook de schors van de stam. Kijk maar eens goed; voelt de stam glad of voel je plooien van de schors. [Ook daar kunnen diertjes in wegkruipen] Zo heeft iedere boom zijn eigen kenmerken. De treurwilg kun je niet missen bij de vijver.…
9. Voelwand
De voelwand waarvoor je staat bestaat uit 8 staande panelen en is bedoeld voor het gevoelig worden en leren herkennen van natuurlijke elementen door het tasten met de handen. Kinderen maken kennis met allerlei materialen – door die – geblinddoekt –op vorm, structuur, dikte, ruwheid of zachtheid te vergelijken. Meer lezen: Het voelen aan de voelwand wekt bovendien allerlei emoties op die interessant zijn om met kinderen te bespreken. Het leren benoemen van wat een kind voelt gebeurt “als vanzelf” door het stellen van gerichte vragen. Het is wel van belang dat bij de uitvoering een kind individueel wordt aangesproken. Dus…
10. Zwerfafval
Zwerfafval is afval wat mensen bewust of onbewust weggooien of achterlaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. We kunnen zwerfafval opsplitsen in 2 categorieën, namelijk: Grof en fijn zwerfafval. Grof zwerfafval is bijvoorbeeld alles wat groter is dan 10 cm. Dan moet je denken aan een tafel, stoel of een wasrek. Fijn zwerfafval is bijvoorbeeld alles wat kleiner is dan 10 cm. Dan moet je denken aan kauwgom, plastic flesjes of blikjes. Meer lezen: Hoe lang duurt het voordat ´afval´ in de natuur afgebroken is, de afbraaktijd. Appel klokhuis – ongeveer 14 dagen; Bananen- of sinaasappelschil – 1 tot…