Onze column ‘de groene pen’ is dit maal in handen van: Ad Zwaga.
Woonplaats: Oudleusen
(Vrijwilligers)werk: Ad is actief bij bibliotheek en Duurzaam Oudleusen en redactielid Dorpen van Morgen.
Met z’n handen in z’n zakken keek hij in de verte. “Best wel grappig! Nu moeten we allemaal van het gas af, maar vroeger moesten we juist allemaal aan het gas. Mijn ouders vonden het maar zo zo, van hun hoefden het niet. Maar toen we eenmaal onder de pompe stonden vonden we het prima. En ik hoefde nooit meer kolen te sjouwen.”
Van kolen naar gas
Nadat in 1959 de gasbel onder Slochteren was ontdekt raakte Nederland in de ban van nieuwe goud. “Aardgas, aardgas, alles aardgas wat de klok in Holland slaat. ’t Lijkt wel of de hele bodem hier alleen uit gas bestaat” dichtte Jan van Dalfsen in de Dalfser Courant van 1964. “’t Is te hopen dat ook Dalfsen hiervan mee-genieten mag; en dat men zo spoedig moog’lijk hier het aardgas-voordeel zag”, aldus Jan. Zijn wens ging met enige vertraging in vervulling. De aanleg ging overigens gepaard met een heuse publiciteitscampagne met onder meer voorlichtingsavonden en een film van Bert Haanstra. Na het water en het stroom, kwam nu ook het gas de huizen binnen. Dit ontmoette in eerste instantie veel tegenstand, maar het verzet verdween als sneeuw voor de zon toen men de grote voordelen ervaarde. Eerst de gaskachel en later de centrale verwarming verwarmde ons leven. En de warme douche spoelde alle overgebleven bezwaren weg.
Van gas naar …..?
Slechts 50 jaar na het einde van deze grootscheepse aansluiting wordt het gas weer afgebouwd. Om politieke redenen (Groningen en Rusland), maar vooral ook omdat fossiele brandstoffen, die opraken en het milieu sterk belasten, moeten worden vervangen door meer duurzame energiebronnen.
Nu krijgen we er niets bij, nu wordt ons iets ´afgepakt´, iets waar we eigenlijk wel erg aan gehecht zijn. Ons prettige leventje lijkt op de tocht te staan. En de toekomst onzeker. De alternatieven zijn nog vaak onbekend en dus onbemind. Toch gaat het die kant op – of we het nu leuk vinden of niet.
Ik vraag me af wat de kleinzoon – ook met de handen in zijn zakken – over vijftig jaar zal zeggen als hij peinzend in de verte kijkt.
Dorpen van Morgen is benieuwd hoe jij die toekomst ziet. Daarom organiseren we – in samenwerking met de gemeente Dalfsen – een enquête, (digitale) bijeenkomsten en een aantal keukentafelgesprekken met willekeurig gekozen inwoners van Dalfsen. We willen weten wat jij wilt, maar ook waar je misschien bang voor bent. Zodat we samen een weg kunnen uitstippelen naar een aardgasarme toekomst.