Dorpsdeelauto

Sinds 2012 hebben we in Hoonhorst een dorpsdeelauto. De elektrische dorpsdeelauto, een Renault Kangoo,  is een project dat perfect past binnen de peilers van Duurzaam Hoonhorst. Groen, gezond, gemeenschappelijk en gezellig, je vindt het er allemaal in terug. Met dit project willen we de mobiliteit van Hoonhorst vergroten. Een auto van het dorp en voor het dorp.

Autodelen

Autodelen heeft veel voordelen. Het principe is eenvoudig. Je hebt een auto die door meerdere mensen kan worden gebruikt. Je kunt de auto online reserveren op het tijdstip dat je hem nodig hebt. Bij een deelauto heb je wel de lusten maar niet de lasten. En delen betekent minder auto’s. Minder auto’s betekent minder grondstofgebruik, minder ruimtegebruik en minder afval.

Hoonhorst is een klein dorp. Dat heeft absoluut zijn charmes maar betekent ook dat inwoners voor een hoop voorzieningen zijn aangewezen op andere kernen in de regio. Je bent dan al snel afhankelijk van de auto. En dat kan soms een probleem zijn.

Ook Hoonhorst kent veel ouderen en dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Natuurlijk willen we dat deze mensen zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in het dorp. Ervoor zorgen dat ouderen mobiel kunnen blijven is dan essentieel.

De dorpsdeelauto vervult een belangrijke rol bij het vervoeren van ouderen voor bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek. Vrijwilligers kunnen deze mensen met de dorpsdeelauto brengen en halen. Omdat deze auto gemakkelijk 5 personen kan vervoeren kunnen ouderen zo ook eens gezellig met zijn allen naar bijvoorbeeld de markt in Raalte.

Maar ook verenigingen en instellingen kunnen gebruik maken van de dorpsdeelauto, bijvoorbeeld voor het vervoeren van mensen en/of materiaal.

In eerste instantie maakten ook een aantal inwoners individueel gebruik van de deelauto voor eigen vervoer. Inmiddels wordt de dorpsdeelauto zo goed als volledig ingezet voor vervoer van ouderen van en naar de zorgboerderij de Damhoeve en andere locaties, met vrijwillige chauffeurs aan het stuur. De auto is een ‘eerste generatie’ elektrische auto. Dit betekent dat snel-laden niet mogelijk is. Dat beperkt de inzet van de auto. Op dit moment wordt de aanschaf van een nieuwer model voorbereid.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on whatsapp
Deel via Whatsapp