Dorpskachel

In de kelder van de Potstal, één van de kulturhuslokaties, staat sinds 2013 de Hoonhorster houtgestookte dorpsCV. Deze installatie verwarmt de Potstal én de Cyriacus basisschool iets verderop, via een ondergrondse leiding.

Inwoners van Hoonhorst en omstreken brengen hun snoei- en kapafval naar het groenrecyclingsbedrijf Van Lenthe in Hoonhorst. Zij sorteren en snipperen het groenafval en drogen het met de warmte van de compost op het bedrijf.

Er is bewust gekozen voor een snippergestookte installatie. Onderzoek van Landschap Overijssel heeft aangetoond dat er voldoende snippers (bio-massa) in de regio aanwezig is om in te nemen. Grofweg de helft van de snippers wordt gebruikt voor de dorpskachel en de andere helft is voor Van Lenthe voor de kosten. Hierdoor is het mogelijk om op goedkope wijze gedroogde bio-massa te verkrijgen zonder dat er veel vervoersbewegingen voor nodig zijn.

De dorpskachel en het leidingnet zijn eigendom van Stichting Duurzaam Hoonhorst. Zij levert de warmte voor een maatschappelijk  tarief aan De Potstal en de school. De kachel levert dus, naast warmte, ook inkomsten voor Duurzaam Hoonhorst en verlaagt de exploitatiekosten van een aantal gemeenschappelijk voorzieningen in het dorp.

De houtgestookte CV-installatie is geschikt om in de toekomst ook de andere kulturhuslokaties, de kerk en CRZ Kappers, op aan te sluiten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp