Geen groene vingers

Wat als je geen groene vingers hebt, maar wel van een groene tuin houdt? Ongetwijfeld herkenbaar voor heel veel mensen. Het is ook de worsteling van Bianca Beer. Lees hier het verhaal over haar voortuin.

Kun je jezelf (en je uitdaging) kort introduceren?

Ik ben Bianca Beer en woon met mijn familie in een rijtjeswoning in de Hofstraat in de jaren ’60 wijk Pleijendal tegen het centrum van Dalfsen aan. De inrichting van onze voortuin is sinds we er 12 jaar geleden zijn komen wonen niet veranderd. Aan de randen van de tuin hadden we borders waar eigenlijk niet zo heel veel groen in stond, de rest was bestraat met sierbestrating. We gebruikten de voortuin om onze kar te stallen.

Wat was de aanleiding om jullie tuin aan de pakken?

We waren uitgekeken op onze voortuin. Tussen de stenen en in de border kwam telkens hetzelfde hardnekkige onkruid. De indeling van de tuin vonden we ook niet meer passend. Ik ben net een praktijk aan huis gestart en vind het belangrijk dat het aangezicht van ons huis netjes is. We hebben allebei geen groene vingers en wilden daarom een onderhoudsarme voortuin.

Wat vonden jullie belangrijk?

Gebruik van rechte strakke lijnen met een logische aanlooproute vanuit de (straat)parkeerplaats voor ons huis, onderhoudsarm, met ‘gezellig’ groen voor de insecten en schaduw van kleine bomen vonden we belangrijk. Ook wilden we graag samen met onze buren eenheid in onze voortuinen maken.

Welke inrichting heb je gekozen?

We hebben eerst overlegd met de buren en een gezamenlijk plan gemaakt. We hebben gekozen voor twee verhoogde plantenbakken van ongeveer 2 bij 1,5 meter in het verlengde van de bakken van de buren en een bestrating van grote tegels met een band van gebakken klinkers om de tegels heen. Op deze manier komen de rechte lijnen het beste tot hun recht en kan ik de tuin netjes houden.

Wat hebben jullie precies gedaan?

We hebben eerst alle grond afgegraven en afgevoerd om het onkruid uit te bannen. Daarna hebben we samen met de buren de stenen besteld en een stratenmaker in de arm genomen. Het resultaat is een strakke tuin met grote antracietkleurige tegels en plantenbakken en rode klinkers. De fruitboompjes en de beplanting planten we in het najaar in, waarschijnlijk geleide laagstam fruitbomen gecombineerd met insectenvriendelijke bodembedekkers. Ook wil ik een pot met kleurrijke beplanting bij de voordeur. Via mensen uit onze buurt die kijk op groen hebben, kregen we ideeën voor de beplanting.

Zijn jullie tevreden?

Ja, de tuin is strak, al hadden we eigenlijk grotere plantenbakken gewild, maar dat vonden we niet passen in het rechte-lijnen-patroon in combinatie met de aanlooproute van de parkeerplaats. Ook merkten we dat de antracietkleurige tegels tijdens de hete dagen veel extra warmte veroorzaakten! Als straks de bomen staan, verwachten we dat dat zal verminderen.

Hoe kijk je aan tegen het vergroenen van tuinen?

Daar ben ik positief over. Het moet wel in de inrichting passen en het helpt ook als je een beetje lol hebt in tuinieren.

Wat zou je over de streep hebben getrokken om meer groen in jullie voortuin te gebruiken?

Als een specialist, bijvoorbeeld een hovenier, met ons mee had gedacht over onze voortuin en adviezen had gegeven. We hebben voor onze voortuin geen specialist ingehuurd omdat we dat te duur vonden.

Hebben jullie plannen voor de achtertuin?

Ja. Onze achtertuin is nu een ‘tegelplein’. Zolang we het zwembad er hebben staan, vinden we een betegelde tuin het handigste. Maar eigenlijk willen we een gezelligere achtertuin met groen in borders. We overwegen voor de achtertuin wel een specialist in te huren. We denken er ook over om het dakwater van het huis en de aanbouw af te koppelen en via een waterton en overloop te laten lopen in infiltratiekratten. We zijn op de hoogte van de subsidiemogelijkheden bij de gemeente.

Meer weten?

Ook de tuin van Bianca is een voorbeeld van Operatie Steenbreek. Elke steen die vervangen wordt door groen, is meegenomen. Lees elders op deze site andere inspirerende verhalen, zoals:

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp