“Dalfsen is toch het groenste dorp van Nederland? Geef dan het goede voorbeeld!” aldus Harmke Withaar, schoolleider Harmke Withaar van basisschool de Vuursteen.
Groen schoolplein onderdeel van ‘onderzoekend leren’
Kort leggen wij uit wat het doel is van ons bezoek. De actie Steenbreek van Groen Gebogen wil bewoners van Dalfsen aanzetten om tegels uit de tuin te halen die plaatsmaken voor groen. De basisscholen van Dalfsen geven het goede voorbeeld. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Zo ook basisschool de Vuursteen die twee jaar geleden het schoolplein geheel vernieuwde in een groen schoolplein. De Vuursteen heeft een nieuwe visie ontwikkeld waar ‘’onderzoekend leren’’ een basisprincipe is. Onderzoeken met al je zintuigen stimuleert het leren. Van alles wordt geprikkeld op het nieuwe schoolplein: ruiken, voelen, zien en proeven. Dat ontdekken we als de kinderen van groep 1 en 2 het plein opkomen.
Doel van het schoolplein, legt Harmke uit, is de creativiteit stimuleren. Bouwen met takken, pompen aan de waterpomp en verder op kanalen aanleggen in het zand. Woelen met de handen in het zand maakt kinderen rustig. Ook een buitenkeuken maakt deel uit van het nieuwe schoolplein. Tegen de middag wordt er op twee plekken een heerlijke ‘zandlunch’ bereid. We worden getrakteerd op poffertjes en zandcupcakes. Op andere plekken op het schoolplein kan worden geklommen in een klimboom of kunnen ze lekker wegdromen op een muurtje. In de zomer kunnen de kinderen wilde bloemen en bessen plukken.
Regenwater niet meer het riool in
Duurzaamheid speelde ook een rol bij het ontwikkelen van het nieuwe schoolplein. De hemelwaterafvoer is afgekoppeld en het overtollige water gaat naar wadi’s waar in waterrijke periodes heerlijk met modder gespeeld kan worden. “Is dat niet spannend, zo’n diepe wadi?” was de vraag van ouders. Natuurlijk moet je blijven opletten, maar het is zandgrond, het water verdwijnt snel en kinderen moeten ook leren dat het leven niet zonder risico is: je kunt een nat pak halen.
Samen ontworpen tot een ‘verhalenplein’
Met subsidies van de provincie en het waterschap en onder leiding van een professional is
het nieuwe schoolplein ontworpen. Ook de kinderen hebben hun inbreng. De basis is een verhalenplein. Zo is er een buitenklas waar les gegeven kan worden, daar zou nog wat meer gebruik van kunnen worden gemaakt volgens Harmke. Met hulp van ouders en plaatselijke ondernemers heeft het schoolplein z’n huidige vorm gekregen. Ook is rekening gehouden met een budget voor het onderhoud. Een plaatselijke hovenier verzorgt dit. Om de school een beetje schoon te houden dragen kinderen laarzen die ze met een laarzentrekker uit kunnen doen en in één van de stellingen in de gang kunnen bergen. Het is even wennen dat kinderen vies kunnen worden op school, maar dat is allang geen punt meer.
Tot slot
Een tip van Harmke als je een nieuw schoolplein gaat ontwikkelen: “Neem ook je buurt mee bij de plannen”. Zo spelen na schooltijd de buurtkinderen op het plein en aan de picknickbank drinken ouders een kopje koffie. Bijkomend voordeel daarvan: Buren houden na schooltijd een oogje in het zeil. Zo ontstaat er een win-win situatie.
Ali Kamphuis en Marjel Das, werkgroep Operatie Steenbreek van Groen Gebogen