Groenten voor voedselbank

Iedere donderdag is het oogst dag bij de sociale tuin, een onderdeel van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie, aan de Paltheweg. Dan wordt een aanhangwagen vol met groenten naar de voedselbank gebracht. Zoals aardappels (steeds 50 kg per keer), courgettes, uien, sla, andijvie, wortels, prei en diverse soorten kolen en op dit moment ook bonen.

Ook de tuinders van het volkstuinencomplex brengen op de donderdag vaak producten  voor de voedselbank. De bedoeling is om steeds een gevarieerd aanbod aan te leveren. De vrijwilligers van de tuin werken in twee teams waarbij de dinsdagploeg vaak nieuwe planten in de tuin zet en aardappels rooit; het donderdagteam oogst de groenten. Het donderdagteam wordt tijdens de bonenperiode ondersteund door een echtpaar uit Staphorst, dat zich intussen wel ‘specialisten bonenpluk’ mogen noemen.

De vrijwilligers zijn vorige week verrast met een traktatie bij de koffie door Gerrie van Lenthe van de voedselbank; iets wat zeer gewaardeerd is. Het actief zijn in de grote tuin is voor de vrijwilligers steeds weer een uitdagende activiteit en ieder jaar weer verrassend. Perioden van grote droogte waarin veel emmers met water bij de planten moeten worden gegoten, worden afgewisseld met hevige regenval waarbij de tuin soms bijna verandert in een wadi.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp