Het afkoppelen van water in de praktijk

Zaterdagmiddag 12 oktober was waterexpert Thomas Klomp op uitnodiging van de werkgroep Steenbreek in de natuurboerderij Lindehoeve om over water afkoppelen in de praktijk de aanwezigen wijzer te maken.
In Dalfsen kennen we meerdere rioolsystemen. Het ene is het gemengd stelsel met een buis in de straat waar 9 % afvalwater en 91 % regenwater in wegstroomt. Zo’n buis ligt ongeveer 60 jaar, voordat deze weer wordt vervangen. Het andere is het gescheiden stelsel met twee buizen voor DWA droogweerafvoer en RWA regenwaterafvoer.
Door veranderingen in het klimaat vallen er vaker piekbuien. Erg veel water in korte tijd, veel meer dan vroeger. De riolering kan dat niet aan en de zuivering kan dat ook niet zo snel verwerken. Dit vuile water blijft daardoor lang op straat staan of stroomt door de noodoverloop van de riolering (een overstort) naar vijvers, brede sloten of de Vecht.
Water is schaars en kwetsbaar. Onlangs had de gemeente Apeldoorn last van een poepbacterie in het drinkwater. Dat laat maar weer zien dat de hele keten kwetsbaar is. Regenwater is toekomstig drinkwater. Hoe schoner en hoe sneller dat de grond in gaat, hoe beter je het er later weer als drinkwater uit kunt halen. Water nu is schoon water later.
Afkoppelen wil zeggen het losmaken van de regenwaterafvoer van het gemeentelijk systeem. In ons geheugen staan nog de beelden van de regenbui op 4 juli 2021, waarbij in korte tijd er 180 mm regen viel. Een rioolbuis van een gemengd riool kan 20 mm regen in een uur verwerken. Dit zorgde ervoor dat het riool snel vol stroomde en lage delen in Dalfsen onder water kwamen te staan.

Het advies nu is om de regendruppel zolang mogelijk vast te houden op de plek waar hij is gevallen, vervolgens te bergen en daarna af te voeren. Om dit te doen zijn er een aantal mogelijkheden.
1. Het vasthouden kan bovengronds door een regenton of een regenwaterschutting.
2. Ondergronds kan water door infiltratie ook vast gehouden worden.
3. Tegenwoordig kan ondergronds bufferen voor hergebruik ook. Dan komen er twee putten ondergronds, waarbij de ene put voor hergebruik van het regenwater is en de andere put dient als warmtewisselaar.
4. Een groen dak als waterbuffer, tevens ook goed voor de biodiversiteit.
5. De hele tuin als buffer, dan hou je de waterdruppel zolang mogelijk in de bodem.
Bij een flinke regenbui moet het riool ook kunnen ontluchten. Dat gaat via de regenpijp. De tip is dan ook vooral om bij afkoppelen ook de ontluchting/beluchting in je eigen huis te checken. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
Na het verhaal van Thomas stappen we op de fiets om bij vier bewoners te kijken en te horen hoe zij het regenwater hebben afgekoppeld. Al met al een leerzame middag.

Tekst: Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp