De werkgroep Steenbreek van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen heeft op zaterdag 30 september een rondje Groen, gewoon doen! in de kern van Dalfsen georganiseerd. Ook Hoonhorst was betrokken in dit rondje. Bij een aantal woningen stond een banner in de tuin. Belangstellenden konden ter plekke een groen dak en/of waterafkoppeling bekijken.
Praktijkvoorbeeld
Thomas Klomp, expert als het om water, groen en klimaat gaat, is bezig met het maken van een tuinkamer in zijn achtertuin. Het dak zit er al op en hij is vandaag bezig met de vergroening van het dak. Wij kijken vol interesse mee bij dit praktijkvoorbeeld. En naar de natuurlijke oplossing die hij al eerder op het dak van zijn garage heeft aangebracht.
Niet altijd een sedumdak
Thomas heeft een jaren 70 woning. Anderhalf jaar geleden lekte het houten dak van de garage en fietsenschuur. Door de hete zomers was het dakleer gaan scheuren en smelten. Na de isolatie, de afvoer en dakbedekking vernieuwd te hebben, is hij zich gaan verdiepen in wat er allemaal op kan als het om draagkracht gaat. Het hele dak vol sedumplanten kon niet, dit zou te zwaar worden. Een dunner pakket moest het worden en via de kennis van een stadshovenier uit Zwolle werd er een vettige, voedselrijke bodem ingezaaid met een speciaal Vechtdal plantenmix (klaproos, vechtanjer, muizenoortje, diverse grassen) en ook wat sedum. Volgend jaar komt alles in bloei. Wat is er mooier dan bij het opstaan ‘s morgens de plisségordijnen omhoog te trekken en naar de bijen, insecten, vlinders, bloemen en vogels te kijken!
Maar als sedum wel kan, ga je zo te werk
Nu zijn kinderen groter worden, is de tuin toe aan een nieuwe fase. Het speelgedeelte maakt plaats voor een tuinkamer. Bij de berekening van het dak heeft hij al rekening gehouden met voldoende balken en de juiste dikte voor een stevig groen dak. Vooraf heeft Thomas diverse filmpjes bekeken over de aanleg van een groen dak en de juiste dakbedekking. Om duurzaam bezig te zijn en al het materiaal niet te ver op te moeten halen, heeft hij een cirkel van 25 km om Dalfsen heen getrokken om zo bij een leverancier uit te komen. In zijn netwerk heeft hij navraag gedaan over de leverancier, zich ingelezen en zo kwam Groendaktotaal uit Haarle in het vizier.
De aanleg gaat in zes stappen:
- Dakbedekking moet op isolatiemateriaal gelegd worden om dampdoorslag en houtrot onder de bedekking tegen te gaan.
- Op de schone dakbedekking wordt een wit, beschermend vlies/doek gelegd.
- Op het vliesdoek komt een noppenmat, om extra water te kunnen bergen in de kuiltjes en om overtollig water af te voeren.
- Het anti worteldoek komt op de noppen, om wortelgroei te houden waar het hoort.
- 10cm grind aan alle randen en daartussen wordt de substraat gelegd (8cm dik).
- Als laatste wordt de sedummat (waar nodig) op maat geknipt en op de substraat gelegd.
De eerste 2 maanden wekelijks goed water geven en klaar is je dak. Later wordt nog een kruiden- en grassenrijke zadenmix hierover uitgestrooid.
De voordelen
Zes mensen zijn de ladder opgeklommen om naar de aanleg van het groene dak te kijken. “Waarom zou je dit doen? Je ziet er niets van en het kost een hoop geld” wordt wel eens gedacht en gezegd. Nu is ‘duur’ een subjectief begrip, is de mening van Thomas. Een groen dak zorgt voor verkoeling in de zomer en voor warmte in de winter, houdt regenwater langer vast en geeft het gedoseerd af, filtert fijnstof en CO2 uit de lucht, creëert extra natuur – er komen bijen, vlinders en vogels en is goed voor de biodiversiteit. Allemaal redenen om dit te doen. Een kaal dak is voor een insect maar gewoon een kaal industrieterrein.
Honeyhighway
De achterbuurvrouw van Thomas is imker en houdt bijen. De één de bijen en de ander de bloemen. De bijen kunnen straks van dak naar korf over de Honey Highway. Deze twee buren hebben het slim bekeken.
interview: Janneke Dijkhof