ACTIE 'check je warmtelek'

In de komende periode zullen vrijwilligers van Dorpen van Morgen weer net als afgelopen winter in alle vroegte ’s ochtends op pad gaan voor een warmtescan. Dit jaar is het ook mogelijk dat van de binnenkant scans worden gemaakt. U kunt bij de aanmelding opgeven of dit gewenst is.

Als u zich hieronder aanmeldt, proberen we ook uw woning te bezoeken. We zijn hierbij natuurlijk afhankelijk van het aantal vrijwilligers. U krijgt achteraf van ons de foto’s met een (korte) toelichting.

Een van de voorwaarden is dat u de avond en nacht voorafgaand aan de scan de woning warm maakt op 20 graden en gordijnen en raamdecoratie open worden gelaten of op het moment van bezoek open kunnen worden gedaan. Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ’s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.

Kijk hieronder voor de andere voorwaarden om mee te doen en het formulier voor aanmelding.

Ook is het heel belangrijk dat u op onze mail met de voorgestelde datum reageert, anders kunnen we u niet bezoeken!

Info over de actie

Wat is een warmtebeeldcamera?

Een warmtebeeldcamera registreert voor het blote oog onzichtbare infraroodstraling dat afgegeven wordt door oppervlaktes en objecten. Infraroodstraling zien we niet, maar ervaren we wel in de vorm van warmte, bijvoorbeeld van de zon, van een vuur of van de verwarming. Hoe warmer iets is, hoe meer infraroodstraling het afgeeft. Een warmtebeeldcamera maakt een beeld waarin iedere pixel een temperatuurmeting weergeeft.

Wat kun je met een warmtebeeldcamera?

Met een warmtebeeldcamera kun je temperatuurverschillen waarnemen. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken of er warmte weglekt door kieren, hoe goed je huis geïsoleerd is, of er gaten in de isolatie zitten, of er sprake is van lekkage (water) of verwarmingssystemen goed functioneren, enz.

Wat zie je op de beelden van een warmtebeeldcamera?

Door de kleuren op de afbeelding kun je zien waar het warm of koud is. Hoe blauwer hoe kouder, hoe roder, hoe warmer. Binnen kun je bijvoorbeeld kijken naar koude kleuren (tocht, slechte isolatie) en buiten naar warme kleuren (plekken waar warmte uit het huis lekt). Aan de rechterzijde van het scherm van de camera staat een temperatuurschaal. De temperatuurschaal geeft weer wat de minimum- en maximumtemperatuur is van de objecten die op het warmtebeeld staan.

Reflectie/weerspiegeling en ramen

Sommige materialen, zoals glas, aluminium/-folie, metaal reflecteren infraroodstraling. Hierdoor is de kans groot dat je niet de temperatuur van dat oppervlak meet, maar van iets anders dat het oppervlak reflecteert. Ramen werken bijvoorbeeld als een spiegel voor infraroodstraling.

Al kan een warmtebeeldcamera de temperaturen van glasoppervlakken niet goed meten, een raam in de gevel is in feite altijd een warmtelek ten opzichte van bijvoorbeeld een geïsoleerde spouwmuur.

Conclusies uit de warmtebeelden

De foto’s zijn indicatief en wij zijn geen specialisten op dit gebied. Een aantal zaken is er wel uit te halen, bijvoorbeeld: is de spouwmuurisolatie nog gelijkmatig aanwezig. Een aantal warmtelekken/koudebruggen zijn voorspelbaar en worden doorgaans bevestigd.

De vraag kun je je stellen: wat is/kan een mogelijke oorzaak zijn en vervolgens: wat kun je eraan doen?

VOORWAARDEN

Voorwaarden
Dit zijn de voorwaarden voor deelname aan de actie “Check je warmtelek”.

  • Aanmeldingen moeten binnen zijn voor 31-12-2022.
  • Om goede opnames te kunnen maken is het belangrijk dat we rondom het huis kunnen lopen;
  • U ontvangt per mail bericht wanneer we uw huis hebben ingepland. Zorg dat u hierop reageert. Zonder uw bevestigende reactie, komen we GEEN opnames maken! 
  • U bent op het moment van opname thuis. Opnames vinden, in verband met het optimale temperatuurverschil binnen/buiten, plaats tussen 07:00 en 09:00 uur plaats. 
  • Ventilatieroosters zijn gesloten gedurende de opnames.
  • Gordijnen of raamdecoratie is geopend
  • De woning is gedurende de vorige avond en nacht op 20 graden verwarmd geweest.
  • U kunt dit jaar aangeven of u ook van de binnenkant foto’s wilt laten maken. Hier kan geen aanspraak op worden gemaakt. Afhankelijk van het totaal aantal aanmeldingen en de beschikbaarheid van onze vrijwilligers kunnen we dit doen. 


Wat verwachten wij van u? 

  • Check de komende tijd uw mailbox regelmatig en bevestig onze mail, dat u op de hoogte bent van het door ons ingeplande bezoek. Er moet iemand thuis zijn op het moment van opnames!
  • Als er speciale wensen zijn qua datum of tijd, laat het ons dan weten. We proberen er rekening mee te houden, maar kunnen helaas niets garanderen.

Na afloop
U ontvangt van ons de foto’s per mail en krijgt daarna de gelegenheid aanvullende informatie te krijgen bij deze foto’s. Hierover wordt u per mail verder geïnformeerd.

 

Aanmelding 'Check je warmtelek' (alle dorpen)

N.B. dit is geen toezegging dat we ook binnen foto's gaan maken! Wij zijn afhankelijk van het weer, aantal beschikbare vrijwilligers en het totaal aantal aanmeldingen. Wij rekenen op uw begrip!
N.B. er kunnen geen rechten worden ontleend aan het opgeven van een voorkeur! Soms worden meerdere woningen uit één straat op dezelfde dag bezocht.
N.B. Wij proberen iedereen van dienst te zijn, maar kunnen niets garanderen. Zo zijn we afhankelijk van het aantal vrijwilligers, het weer en de ontwikkelingen m.b.t. COVID-19. We behouden ons voor om de actie af te lasten of uit te stellen.
Houd uw mailbox èn de website https://dorpenvanmorgen.nl/inactie in de gaten voor meer informatie.