Inspirerende lezing Eetbare planten
In een volle zaal in de natuurboerderij zitten 30 deelnemers ademloos te luisteren naar het inspirerende verhaal van Ilona Dijkman. Ilona is wildplukker en neemt ons mee op haar reis door de natuur. Vooraf heeft iedereen een kruidenthee en een zelfgemaakt chocolaatje met hondsdraf of hazelaarkatje geproefd. Alle ingrediënten zijn in Dalfsen geplukt.
Waarom word je wildplukker?
ons oervoedsel is overal te vinden. Het zit vol met vitamines, mineralen en het zijn sterke planten. De mens van nu houdt van zoet, daardoor zijn vele groentes zogenaamd veredeld en zoeter gemaakt. In wilde planten vind je meer echte oersmaken, waaronder bitter en belangrijk voor je spijsvertering. Een smaak waar je weer aan moet wennen als je meer wilde planten gaat eten. Andere voordelen zijn het buiten zijn, wat op zich al gezond is, en je krijgt een andere blik op je omgeving. Door de aanwezigheid van vele gezonde inhoudsstoffen in wilde planten en door het vaker naar buiten gaan ontwikkel je vanzelf een gezondere levensstijl. Ook ben je op deze manier veel meer met de seizoenen bezig.
Regels
Officieel is wildpukken verboden en als je al ergens plukt heb je toestemming nodig van de grondeigenaar. Op sommige plekken is gedoogbeleid, wat betekent dat je alleen voor eigen gebruik plukt en maximaal de hoeveelheid van een champignonbakje. Je plukt alleen de planten die je herkent en waarvan je 100% zeker weet dat je de juiste plant hebt. Vergissen kan vervelende gevolgen hebben. Pluk op een schone plek en met respect voor de natuur. Van verschillende planten een paar bloemen of blaadjes plukken, zodat de plant zich kan herstellen. Ontwortelen is uit den boze. Er is een zogenaamde Elfjesregel: laat 10 planten staan voor de dieren en oogst het elfde exemplaar.
Tips voor beginners
Ga eens met een eetbare wilde planten gids op stap. Koop een goede veldgids voor het determineren. Lees je goed in en begin met simpele soorten. Eet eens een paardenbloem of wat brandnetels en kijk wat je ervan vindt.
Weetjes over enkele planten
Als voorbeeld bespreekt Ilona enkele planten zoals zevenblad, wat men ook wel Romeinse spinazie noemt. Wat is zevenblad, welke delen zijn eetbaar. Bij zevenblad zijn blad, bloem en zaden geschikt om te eten. De smaak is kruidig en fris zoals milde wortel, peterselie-/selderijachtig. Al met al een lekkere, frisse smaak. Het is toe te passen in pesto, stamppot, limonade en bouillonpoeder. Ook brandnetel, duizendblad, vogelmuur, madeliefjes en meer planten worden toegelicht.
Naproeven
Na afloop proeven de deelnemers de sparrenlimonade en de sparrenkoekjes. Ook waren er wat wilde likeuren voor de liefhebbers. Deze avond, georganiseerd door de werkgroep Steenbreek van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen, is een schot in de roos. Ook door het aanstekelijke verhaal van Ilona, met veel enthousiasme en humor gebracht.
Janneke Dijkhof




