Meer groen in de straat

Jan en Jennie Nijman wonen aan het Snellenerf in de wijk Ankummeres in Dalfsen. Een redelijk groene straat met diverse bomen met een perkje eromheen. Maar, net als hun buren, vonden ze de invulling van het perkje voor de woningen niet fraai meer. Om dit te verbeteren vatten ze het plan op gezamenlijk een buurttuin in te richten.

Wat was de aanleiding voor jullie plan?

We vonden al langer als buurt dat het groenperkje niet mooi meer was en zagen om ons heen dat er veel openbaar groen ingezaaid werd met gras. Naar aanleiding van een artikel over boomtuintjes in Zwolle, kwamen we op het idee om als buren samen voor de inrichting te zorgen.

Wat hebben jullie precies gedaan?

Na de inrichting van de wijk in 1993 was er geen groot onderhoud meer gedaan aan het groenperkje. We zijn samen met de buren bij elkaar geweest en hebben bedacht wat wij belangrijk vonden. We wilden het groenperkje voor onze huizen bloemrijk invullen met een grote variatie van bloeiende planten en een meer natuurlijk aanzien. Op deze manier wilden we zorgen voor meer biodiversiteit en een beter aanzien van onze buurt.
We hebben in samenspraak met en met medewerking van de gemeente een plan gemaakt voor de invulling van het groenperkje. Daarvoor hebben we met een bevriende tuininrichter een beplantingsplan gemaakt en een begroting gemaakt voor de kosten om van het perkje een buurttuin te maken. Op advies van de gemeente hebben we een aanvraag ingediend voor de kansenpot van de gemeente Dalfsen, deze is ingewilligd.

Wat is het effect van deze actie?

Een mooi bloeiende buurttuin waar we als buren trots op zijn, doordat we veel bloeiende plantjes hebben gepland, hopen we dat de bijen, vlinders en insecten ook genieten van ons gezamenlijke bloemenperk.

Zorgde de actie voor veel werk?

We zijn een aantal keren bij elkaar gekomen, hebben een beplantingsplan gemaakt, een aanvraag bij de gemeente ingediend en zijn na goedkeuring van de gemeente dit voorjaar aan de slag gegaan. De gemeente heeft de oude beplanting verwijderd en wij hebben er bemeste tuinaarde op gebracht en de plantjes geplant! In het begin hadden we last van nachtvorst, waardoor sommige plantjes het niet overleefd hebben. Later kwam de droogte, maar omdat we ook een regenton geplaatst hebben, konden we het regenwater gebruiken om de planten extra water te geven.

Raad je een dergelijke actie aan voor meer buurten?

Jazeker! Met onze gemotiveerde buren hebben wij veel plezier beleefd aan dit gezamenlijke project en genieten wij er nog dagelijks van!

Voor
Na
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp