Natuurlijk Heidepark, natuurlijk hergebruik!

Aan de rand van Lemelerveld ligt, verscholen in het bos, het mooie natuurzwembad mét kabouterdorp van Stichting Natuurlijk Heidepark. De aankleding van het park is mogelijk gemaakt door hergebruik van materialen uit de wijde omgeving. Zo komt de glijbaan van de Heilig Hartschool en de kozijnen en deuren van Zaal Jansen. Ook de kaboutertjes woonden eerder ergens anders…

Kosten laag houden

De Stichting Natuurlijk Heidepark draait grotendeels op vrijwilligers en deze enthousiaste groep mensen maakt zich sterk om deze plek telkens weer een stukje mooier te maken, waardoor nog meer bezoekers kunnen genieten van deze fantastische plek.

Het spreekt vanzelf dat het van belang is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Door bij de diverse verbouwingen en uitbreidingen bouwmaterialen te hergebruiken, ontstaat er een mooie win-win situatie. De kosten zijn lager en het milieu wordt minder belast omdat deze materialen een tweede (of misschien zelfs derde) ronde meegaan en niet op de afvalberg belanden. Dit past prima in de doelstelling van Natuurlijk Heidepark.

Hergebruik

De laatste jaren zijn er al vele materialen op deze manier aangeschaft. De bestrating is afkomstig van Het Kroonplein, de glijbaan van de Heilig Hartschool, kozijnen en deuren van zaal Jansen, hekwerk van de Gasunie in Vilsteren, kleed- en toilethokjes van het gesloopte Hanzebad in Zwolle, tafels en stoelen van Ponypark Slagharen, lichtkoepels van het gesloopte Agnieten College in Nieuwleusen en niet te vergeten de vele kabouters in het Kabouterdorp en langs het kabouterpad. Die komen uit alle windstreken, via via geschonken, uit de kringloop en enkele zijn zelfs zelf spontaan komen aanlopen!

Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en Stichting Natuurbad Heidepark zijn blij dat er op deze manier een bijdrage geleverd kan worden aan een beter milieu. De bezoekers maken dankbaar gebruik van deze hergebruikte materialen, die door de vele vrijwilligers met liefde zijn opgeknapt en geplaatst.

Exploitatie

In 2012 bleek dat het moeilijk was om het zwembad te exploiteren. Vanuit Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en stichting Natuurbad Heidepark is toen ingezet op een volledig andere aanpak. Om het zwembad exploitabel te houden, zou het vaker open moeten zijn. Er werd een plan gemaakt om er voor jong en oud een mooie recreatieplek van te maken. Van de provincie Overijssel werd subsidie verkregen hiervoor en daarnaast hebben heel veel vrijwilligers en sponsoren uit het dorp hun inzet getoond zodat het een prachtige plek is om te zwemmen, te spelen, te recreëren en vooral te genieten van al het moois dat er nu is bij gekomen.

Nieuw! In het voorjaar van 2021 kun je ook klimmen bij het Heidepark. Dan is het nieuwe klimpark gereed voor gebruik.

Meer weten?

Meer informatie of het Heidepark eens bezoeken? Ga naar www.natuurbadheidepark.nl

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp