Nieuwe wiek voor windmolen Nieuwleusen Synergie

Zoals iedereen in Nieuwleusen al heeft gezien staat één van de twee windturbines van Nieuwleusen Synergie niet te draaien. Erg vervelend, want niet alleen is het opwekken van groene energie belangrijk ter voorkoming van klimaatverandering, ook kan extra windenergie eraan bijdragen dat we onze energiekosten binnen de perken houden.

Aanpassing rotorblad nodig

De betreffende windturbine aan de Meentjesweg functioneerde niet naar behoren. Na uitgebreid onderzoek werd vastgesteld dat één van de rotorbladen een aanpassing nodig heeft en daarom werd de turbine stilgezet. De andere turbine draait gelukkig al vanaf de overname naar volle tevredenheid. Deze heeft inmiddels in haar eentje in een half jaar tijd voldoende groene stroom opgewekt om circa 2.900 huishoudens een jaar van stroom te voorzien. Bij de groene energieproductie van beide turbines wordt uitgegaan van een productie voor circa 8.000 huishoudens gemiddeld op jaarbasis.

Garantie

Voor Nieuwleusen Synergie is het natuurlijk erg vervelend dat één windturbine niet draait. Financieel heeft de stilstand nauwelijks gevolgen omdat er sprake is van garantiewerk. De inwoners van de gemeente Dalfsen en directe omgeving die geïnvesteerd hebben in de molen ontvangen gewoon hun rente en aflossing en onlangs hebben de omwonenden hun eerste vergoeding ontvangen.

Nieuw rotorblad onderweg

Inmiddels is bekend dat het nieuwe rotorblad hoogst waarschijnlijk op dinsdag 29 maart vanaf de haven in Moerdijk naar Nieuwleusen komt. Bij de molen is inmiddels gestart met de opbouw van dezelfde hijskraan die al bij de bouw werd gebruikt. Bij goed weer zal het te vervangen rotorblad worden gedemonteerd. Net als destijds bij de bouw van de turbines biedt dit weer een spectaculaire aanblik waar naar verwachting veel inwoners van Nieuwleusen een kijkje komen nemen. Tijdens de hijswerkzaamheden zal de Meentjesweg gedeeltelijk worden afgesloten. Dat geldt voor het gedeelte vanaf de Stadhoek tot aan de Korenweg. Rondom de kraan geldt een veiligheidsbereik van minimaal 200 meter. De werkzaamheden zijn nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij te veel wind zal er niet gewerkt kunnen worden.

Inzet ‘blade lifter’

Het transport van het rotorblad zal anders dan de vorige keer gebeuren. Om aanpassingen van wegen en rotondes te voorkomen zal voor het transport tussen de N377 en de locatie gebruik worden gemaakt van een zogenaamde ‘blade lifter’. Deze wordt ook in de bergen of op andere moeilijk toegankelijke locaties gebruikt. Dat is een zelfrijdend platform waarop het rotorblad vast is gemonteerd en waarbij dit in elke richting kan worden gedraaid. Dit maakt het gebruik van een veel kortere route mogelijk die zo weinig mogelijk verkeershinder veroorzaakt.

Binnenkort windmolen weer volop productief

Het rotorblad dat verwijderd wordt zal op dezelfde manier als het nieuwe blad naar de N377 worden teruggebracht. Vanaf daar zal het per vrachtwagen worden getransporteerd naar een locatie waar nader onderzoek aan het rotorblad kan plaatsvinden. De verwachting is dat het nieuwe rotorblad ervoor gaat zorgen dat de turbine aan de Meentjesweg binnen enkele dagen na de montage volop productief is. Daarmee wordt er weer een bijdrage geleverd aan de energietransitie en aan het verminderen van de afhankelijkheid van gas.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp