Op avontuur bij RPP in Nieuwleusen

“Dankjewel juf dat wij toch nog naar de fabriek konden. Ik vond het heel erg leuk”.

Juf Wilma werd direct aangesproken door één van de leerlingen toen ze weer bij school arriveerde na het leerzame uitstapje. De kinderen van groep 7 en 8 van de Dalfser basisschool Het Avontuur zijn die ochtend op bezoek geweest bij RPP (Regeling Plastic Products). De school doet actief mee aan de actie ´Alle Shampooflessen Verzamelen!´ en de leerlingen wilden wel eens weten wat er met al die ingezamelde flessen gebeurt. Daarom kwamen ze naar het pand van RPP in Nieuwleusen. Dat is namelijk het bedrijf dat – met partners – de verwerking van de flessen verzorgd.

 

Herkenbaar aan het cijfer 2

Theo Regeling van RPP staat al klaar als de kinderen bij het bedrijf aankomen. Als opwarmertje vertelt hij iets over de vele verschillende soorten plastic. Hij laat zien hoe je kan zien van welk soort plastic een fles is gemaakt. Zo zijn de shampooflessen herkenbaar aan het cijfer 2 binnen een driehoekje met pijlen op de onderkant. Na deze inleiding wordt de leerlingen in twee groepen verdeeld. De eerste groep gaat met Theo de fabriek in; de rest krijgt een waterijsje en blijft nog even buiten. Binnen laat hij zien hoe de flessen worden versnipperd, hoe de snippers worden omgevormd tot platen en tenslotte hoe deze platen weer worden verwerkt tot een nieuw eindproduct. De pers in de fabriek heeft bij de kinderen de meeste indruk achter gelaten. Ze vonden het heel bijzonder om te zien hoe een platte plaat veranderde in allerlei vormen.

     

Door ludieke acties veel flessen verzamelen

De actie ´Alle Shampooflessen Verzamelen!´ van Dorpen van Morgen is een pilot voor een provinciebrede actie. De rol van scholen is daarbij een heel belangrijke. Door het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de jeugd wordt de actie versterkt. Zij zetten de ouders aan tot het inleveren van flessen en kunnen door ludieke acties veel meer flessen verzamelen.
Eenmaal terug op school raakten de kinderen niet uitgepraat over de ervaringen in de fabriek en het verhaal dat Theo verteld heeft. Dat levert vast weer veel extra flessen op!

Ook de Marskramer besteedde aandacht aan dit schooluitje naar de duurzame fabriek in Nieuwleusen. Lees verder

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp