Opening duurzame kledingbieb

Woensdag 25 januari 2023 vindt de opening plaats van de eerste kledingbieb in de gemeente Dalfsen. Een inloopkast in Lemelerveld van 100m2, waar alle meisjes en vrouwen, vanaf ongeveer 10 jaar, kunnen komen lenen. Dit initiatief, vanuit Duurzaam Leefbaar Lemelerveld, is in de afgelopen 2,5 maand met hulp van vele vrijwilligers en spontane giften tot stand gekomen.  Naast de kledingbieb is ook een atelierruimte ingericht. Hier kunnen mensen aanschuiven voor gezelligheid, hulp of voor het gebruik van specifieke apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een naai- of breimachine of een stoomapparaat. Een naaimachine staat klaar voor gebruik!

Het doel van de kledingbieb is om de 4R’s toe te passen op textiel:

  • re-use: hergebruik van kleding via de kledingbieb,
  • re-pair: reparatie van kapotte kleding of andere voorwerpen van stof,
  • re-purpose: bruikbare onderdelen van kleding halen om daarvan een nieuw product te maken, denk aan sieraden van ritsen of een quilt van restjes stof,
  • re-cycle: experimenten om van (rest)afval van textiel iets anders te maken.

Door op deze 4R’s te focussen hopen de initiatiefnemers dat mensen in de toekomst bewuster met textiel, en alles wat daarmee samenhangt, zullen (leren) omgaan. Op die manier komen dan ook de 2 andere R’s vanzelf in beeld:

  • re-fuse: koop geen fast-fashion kleding meer en koop alleen wat je echt nodig hebt
  • re-duce: houd in je kledingkast alleen kleding die je ook echt regelmatig draagt; het andere breng je naar de kledingbieb of een goed doel

Kom gerust eens langs en schuif aan met je eigen brei- haak- of naaiwerkje of laat je verleiden tot het ontdekken van een nieuwe techniek of creatie. Het atelier is bedoeld als een creatieve broedplaats op het gebied van textiel. Regelmatig zullen er dan ook workshops worden verzorgd door professionals en gasten en via social media kun je allerlei inspiratie krijgen. Loop gerust binnen en maak gebruik van wat we te bieden hebben!

We werken met abonnementen

Naast de voordelen van het lidmaatschap geeft een abonnement ons de kans onze andere duurzame plannen voor de kledingbieb uit te kunnen voeren. We willen ook laagdrempelig zijn: kleding ruilen of gezellig aanschuiven in het atelier kan daarom zonder abonnement.

Woensdag 25 januari laten we belangstellenden vanaf 17.00 uur graag de kledingbieb zien. Lenen en inlopen bij het atelier kan daarna op:

  • vrijdag 27 januari van 13.30 tot 16.30 uur
  • zaterdag 28 januari van 11.30 tot 13.30 uur
  • kledingbieb Onze Tante Leen, Handelsweg 20 Lemelerveld

Overige data en tijden kun je checken op de website van Onze Tante Leen.

Foto: Hans Heerink

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp