Slow fashion? Vintastisch!

Heb je een kledingkast die uitpuilt en koop je eigenlijk te vaak nieuwe kleding? Het kan anders. Christel Neppelenbroek uit Lemelerveld kan je erbij helpen. Zij heeft zo haar eigen kijk op mode en fashion…

De vervuilende kledingindustrie

Meer en meer worden we ons als consument bewust dat de kledingindustrie een flinke vervuiler is. Bij de productie van kleding heb je te maken met een enorm waterverbruik. Er worden pesticiden gebruikt bij de katoenproductie. De CO2-uitstoot bij het transport is een probleem, net als het afval van onverkoopbare en gebruikte items dat ophoopt.  Aan dit rijtje is ook het vrijkomen van microplastics uit polyester/nylon stoffen tijdens het wassen nog toe te voegen.

Dat is geen mooie lijst…

Maar er komen tegengeluiden en tegenacties. Eén daarvan is van de in Lemelerveld woonachtige Christel Neppelenbroek. Vanaf haar 17e is ze al werkzaam in de mode. In die tijd heeft ze de hele kledingindustrie enorm zien veranderen. Om mensen de mogelijkheden van ‘slow fashion’ te laten zien, is ze vorig jaar haar eigen bedrijf gestart: Eigenzinnige stijl.

Welke verandering zie jij in de afgelopen jaren?

“Waar kleding vroeger per seizoen werd ingekocht en verkocht en het vooral een luxeartikel was, is het tegenwoordig gebruikelijk dat iedere week kleding wordt geleverd aan de winkels. Die zogenaamde ‘fast fashion’ is gericht op een nog snellere doorstroming. De consument is door de komst van steeds nieuwe kledingstukken de kleding meer en meer als een wegwerpartikel gaan zien. Daarnaast zijn er door dit aanbod grote voorraden kleding die ongedragen vernietigd worden!”

Hoe kijk je naar de grote fast fashion labels?

“Deze kleding wordt vaak door kinderen en jongeren gedragen. De jeugd heeft de toekomst, maar we moeten ze wel weerbaarder maken, zodat ze slimmer gaan consuminderen. Naast de opkomst van deze grote fast fashion ketens zie je ook dat toekomstige professionals in de mode- en kledingindustrie les krijgen over het effect van hun keuzes. Zo raken ze doordrongen van het belang van milieubesparing, sociale rechten en in het verlengde daarvan slow fashion. De mode-industrie zal er over een aantal jaren heel anders uitzien.“

Hoe ben je ertoe gekomen om dit bedrijf te starten?

“Eerlijke kleding & lifestyle is in opkomst. Dat moet wat mij betreft ook het nieuwe normaal worden. Om me verder te verdiepen in dit onderwerp, ben ik gestart met de opleiding Sustainable Fashion Stylist (duurzame modestylist). Daarnaast vond ik het altijd al fantastisch om de persoonlijkheid van mensen te benadrukken via hun kleding. In mijn eigen bedrijf kan ik duurzaamheid en eigenzinnige styling heel goed combineren.”

Hoe kun je met je bedrijf een bijdrage leveren aan een duurzaam kledinggebruik?

“Het afgelopen jaar heb ik de focus gelegd op mijn aanbod, waarmee de consument direct mogelijkheden krijgt om kleding beter te benutten. Hoewel de onderdelen afzonderlijk zijn te boeken, zit de grote winst in een combinatie ervan.”

“Zo bied ik een kledingkastcheck aan, waarbij we kijken naar wat het beste bij je past en hoe je met de aanwezige kleding makkelijk een aantal extra outfits kunt samenstellen. Op die manier ontstaat een opgeruimde kast én toegevoegde waarde van de bestaande kledingcollectie.”

“Daarnaast bied ik de mogelijkheid om met een groepje, meestal zijn het dames, te gaan ‘vintage shoppen’. Vintage kleding is voor mij een mooie manier om outfits te creëren op een duurzame basis. Natuurlijk wil je je vintage outfit wel van nu maken. Dit kan je doen door het te combineren met bijvoorbeeld moderne accessoires, schoenen of sieraden, of door een outfit compleet te maken met een nieuw modern en duurzaam kledingstuk.”

Vintastisch!

Ook organiseert Christel regelmatig kleding ruilbeurzen*. “Zo’n ruilbeurs is een duurzame manier om toch regelmatig je garderobe van nieuwe items te voorzien. Er is ten slotte al kleding genoeg in de wereld. Met alle voorraden textiel die er in de wereld zijn, kunnen we ons nog wel 6 jaar kleden, zonder iets nieuws te produceren!”

Met de kledingkastcheck, het vintage shoppen en de ruilbeurzen heeft Christel een compleet aanbod van diensten waardoor mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met slow fashion. Zo geeft ze mensen een andere kijk op fashion waarbij duurzaamheid een belangrijke overweging is. Maar dat is niet het enige waar Christel naar kijkt, want “het blijft fashion”. Daarmee wil Christel aangeven dat slow fashion niet ten koste hoeft te gaan van het modebewustzijn of de styling van iemand. Dat blijft van belang, net als dat ze het belangrijk vindt dat de kleding die je draagt een weerspiegeling is van wie je bent.

Wil je meer weten?

Mail dan naar christel@eigenzinnigestijl.nl of neem een kijkje op haar website: eigenzinnigestijl.nl

Heb je tot slot nog een tip voor ons?

Als we eerlijke merken kiezen, minder kopen en kleren kopen die langer meegaan, dan kunnen we als consument de wereld veranderen! Heb jij tips die anderen kunnen helpen om ook bewuster om te gaan met kleding of op een andere manier helpt te consuminderen? Laat het ons weten. Mail naar info@dorpenvanmorgen.nl of laat een reactie achter op social media.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp