Tips bij aanschaf regenton

Regentonnen zijn milieu vriendelijk omdat het de verspilling van drinkwater tegengaat. Een regenton aansluiten op de regenpijp zorgt er daarnaast voor dat de afwateringssystemen worden ontlast. Regenwater is bovendien gratis en ook nog eens beter voor uw tuin en binnenplanten omdat in dit water geen kalk zit.

Tips bij aanschaf

1.Materiaal

Regentonnen zijn er van hout maar ook van plastic. Oude gebruikte eiken wijnvaten uit Frankrijk worden als regenton aangeboden. Nieuwe regentonnen worden vrijwel altijd gemaakt van tamme kastanjehout. Beide kunnen redelijk lang (ca. 10 jaar) meegaan e.e.a. afhankelijk van het onderhoud. Plastic regentonnen gaan langer mee en hebben op zich geen onderhoud nodig. Deze zijn ook leverbaar met een houtprint. Het is aan te raden om een ton met een deksel te kopen zodat deze ook  aan de bovenkant is af te sluiten.

2.Grootte van de ton

Alle soorten zijn in diverse maten te verkrijgen, van 30 liter tot 500 liter. De meest gangbare grootte is zo’n 225 – 250 liter. Stem de grootte af op de grootte van het dak waarop de regenpijp die in de ton uitkomt wordt aangesloten. Eventueel kan een zinken overloop of een overloop van plastic als aansluiting op de regenpijp worden toegepast. Zit de ton vol, dan kan het water alsnog via de pijp afgevoerd worden. Indien mogelijk kan deze pijp dan worden aangesloten op een ondergronds “kratten” systeem.

Benodigd onderhoud

  1.  Vul een houten ton bij ontvangst om uitdrogen te voorkomen. Als het langdurig droog is, zorg ervoor dat de ton met regelmaat weer helemaal gevuld wordt.
  2.  Gooi zowel een houten als een kunststof ton in de winter bij aanhoudende vorst vrijwel leeg. Plastic tonnen kunnen helemaal leeg bewaard worden en bij een houten ton is het advies deze leeg te gooien totdat er nog zo’n 20 – 25 cm water in zit, uitgaande van een ton van 225 liter.
  3. De ton, met name een houten ton, moet elk jaar aan de onderzijde schoon worden gemaakt. Alle beestjes en opgewerkt zand moeten van de bodem worden afgehaald. Om dit te voorkomen kan de ton op een rekje van zo’n 10 – 15 cm hoogte  worden geplaatst. Met name het schoonhouden van de onderzijde van de ton bepaalt vooral de levensduur.
  4. Door een houten regenton te behandelen met lijnzaadolie komt de structuur van het eiken- of kastanjehout beter tot zijn recht.
  5. Voor de kwaliteit van het water en ter voorkoming van muggen is het verstandig om elk jaar de ton ook aan de binnenzijde schoon te maken.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp