Tuinplantenruilochtend Lindehoeve

Zaterdagochtend 6 november is buiten op het terrein van natuurboerderij Lindehoeve een grote partytent zichtbaar. Dichterbij gekomen staan enkele leden van de werkgroep Operatie Steenbreek, samen met de mensen van de moestuin, in spanning te wachten. Zou het idee van een tuinplantenruilochtend aanslaan? De dag er voor zijn al de nodige plantjes binnen gebracht die nu op tafels staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Iets na negenen komen de eerste mensen. Ook zij brengen tuinplanten mee voorzien van een label met de naam en bloeitijd van de plant. De tafels staan al snel vol. Wat opvalt is dat met name vrouwen hierop afkomen. Een enkele man is zo galant om mee te helpen dragen, maar over de ruil beslist de vrouw. Nieuwsgierig naar de ingebrachte planten loopt men langs de tafels. Dan is er tijd voor een beker koffie of thee.

Voor elk wat wils

Iemand die wat groen goed kan gebruiken is Tjitske. Afgelopen zomer is ze met haar gezin in Dalfsen komen wonen. De tuin wordt meteen onder handen genomen. Tegels en gras eruit, planten erin. Stekjes heeft ze al gekregen, maar de ruilochtend komt ook voor haar erg gelegen; er zit genoeg van haar gading bij. Zoonlief vermaakt zich prima in de wandelwagen.
Bart van de moestuin van de natuurboerderij juicht dit initiatief van harte toe. Je kunt hier ruilen en ervaringen uitwisselen. Een paar mensen van de werkgroep heeft de nodige plantenkennis en anders wordt er wel gegoogled op de gsm.

Birte vindt het betrekken van de kinderen bij de tuin van groot belang. Elke woensdagmiddag is ze te vinden op de sociale moestuin en neemt haar dochtertje Isabelle mee. Het hele proces van zaaien, wieden en oogsten boeit haar. Verwondering voor de natuur, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Joan houdt enorm van tuinieren. Alles wat groen is, boeit. Ze heeft ook een advies voor de werkgroep: doorgaan met dit mooie initiatief. November is een goede maand om te ruilen en te planten.

Clarien uit Punthorst is nieuwsgierig hoe de werkgroep dit heeft georganiseerd. Het lijkt haar heel leuk om dit samen met de gemeente Staphorst/IJhorst op te pakken. Ze wordt door Janneke helemaal bijgepraat. Voorzien van de nodige adviezen en planten rijdt ze terug.

De meeste bezoekers lazen over deze actie in de huis-aan-huisbladen. Een moeder vernam het op Facebook. De werkgroep is tevreden over deze tuinplantenruilochtend. Mensen die kwamen waren overduidelijk kenners en liefhebbers van planten. En er is meer ingebracht dan geruild. In de kraam van de natuurboerderij Lindehoeve staan de overgebleven tuinplanten. Zit er iets van je gading bij? Neem dan gerust mee!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp