Het plezier bij kledingbieb onze Tante Leen
Je kunt het zo gek niet bedenken of er valt wel een deelsysteem op te zetten, gratis of tegen een kleine betaling. Meubels, auto’s, kleding en huishoudelijke apparaten hoeven niet in iemands bezit te zijn. Leen of huur ze: het plezier is er niet minder om. Het brengt mij ertoe om naar onze Tante Leen te gaan om daar een kijkje te nemen.
Binnenkomst
Gelijk bij binnenkomst valt de gezellige en kleurrijke inrichting van de kledingbieb op. Ria vertelt mij dat zij via Facebook op dit initiatief attent werd gemaakt. Op het moment van binnenkomen sprak het haar gelijk aan. Er werd geklust en de sfeer was goed. En nu is ze hier vrijwilliger. Ook Anja, oprichter van de deelkasten, is vrijwilliger geworden en het plezier wat ze hier hebben straalt van de gezichten. Regelmatig klinkt er een lach door de ruimte.
Ontstaan
Jolanda Ramerman is één van de initiatienemers en ze is in het naaiatelier bezig. Christel, de andere initiatiefnemer is er vanmiddag niet. Jolanda vertelt dat zij vanuit haar werk in de bibliotheek zo’n vijftien jaar geleden in aanraking kwam met het concept kledingbieb via Lena Library in Amsterdam. Ze vond het een leuk initiatief en dit heeft haar nooit los gelaten. Na de verhuizing naar Lemelerveld kwam ze in contact met Christel Neppelenbroek (afkomstig uit de modewereld) en ze vroeg of dit iets was om hier op te zetten. Er werd een projectplan ingediend bij Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en het lukte. Probleem was enige tijd het vinden van een locatie. De wens was om bij het Kroonplein ruimte te zoeken, je zit daar in het zicht van de mensen en dichtbij de ondernemers. Er zijn veel pogingen ondernomen om dit te realiseren, maar het lukte niet. Het hebben van netwerken is in zo’n geval belangrijk en zo kwamen ze op het spoor van de huidige locatie aan de Handelsweg. Door de expertise van Christel is het met hulp van de vele vrijwilligers en sponsoren een mooi ingerichte ruimte geworden.
Start en de vaart zit erin
Vanaf de start eind januari leefde ook de wens om er een naaiatelier bij te hebben om ook circulair bezig te kunnen zijn. Van twee kledingstukken een nieuw kledingstuk maken, ritsen e.d. eruit halen om opnieuw te gebruiken en kleine reparaties. Spullen delen in plaats van te bezitten vraagt gedragsverandering. Maar om te bewegen naar een milieubewuste, circulaire economie is het wel belangrijk. De hang naar eigen bezit van gloednieuwe spullen is groot. Bij tante Leen gaat het ook om bewustwording. Waar komt een kledingstuk vandaan? Onder welke arbeidsomstandigheden is het gemaakt? Het naaiatelier kan als opstap dienen naar de kledingbieb. Mensen moeten soms toch nog een psychologische en fysieke drempel over: “Stel je voor straks loop ik in de kleren van iemand anders rond.” is soms de gedachte.
Contacten naar buiten toe
Er is ook contact gezocht met het Carmel College in Raalte. In het naaiatelier, is door studenten van het Carmel College een expositie van eigenhandig gepimpte kleding getoond. Kledingbieb onze Tante Leen heeft met een stand deelgenomen aan Ladies Night en ook deelgenomen aan de bedrijvendag van de Ondernemers Vereniging Lemelerveld. Mantelzorgers konden een ‘werkwinkel’ kleuranalyse volgen. Er is een cursus “Onze Tante Leen doet de beugel uit“ van drie dagdelen gegeven, evenals het maken van een pruttelzak. Belangstellenden en groepen uit Zwolle, Hoonhorst, Dalfsen, Hellendoorn zijn al op bezoek geweest.
Over publiciteit niet te klagen
Tante Leen is de eerste kledingbieb in Overijssel. Dat betekende vanaf de opening veel belangstelling van de pers, TV Oost en het Jeugdjournaal.
De charme van Tante Leen
Mensen die komen worden lid van een grote familie. Per keer mag je zes kledingitems voor een maand meenemen. Ook jongeren komen hier. Het abonnement voor een jaar is € 65, -, voor een kwartaal €20,- Deze middag komt Tiny voor het eerst en wordt door Jolanda uitgebreid voorzien van allerlei nuttige weetjes. Ze vindt de kledingbieb een leuk initiatief en ziet veel mogelijkheden om zelf hieraan een steentje bij te dragen. Zo wordt Tiny als vijftigste lid ingeschreven. Haar lidmaatschapskaart komt in de kaartenbak met een foto van het geleende kledingstuk. Bezoekers reageren positief en vinden dit een leuk initiatief.
De naam
Op een oproep voor een naam in de Lemelervelder kwamen 25 reacties. De twee initiatiefnemers hadden meteen een goed gevoel bij de naam Tante Leen.
Met een glimlach verlaat ik de kledingbieb. Prettige sfeer en enthousiaste vrijwilligers. Daar zit muziek in. Meer informatie is te vinden op https://onzetanteleen.nl.
Janneke Dijkhof