Ook binnenpleintjes lenen zich voor Operatie Steenbreek. Op een doordeweekse dag in maart wordt Janneke Dijkhof, lid van de werkgroep Operatie Steenbreek, gebeld door een inwoonster van 82 jaar uit de kern Dalfsen. Een goede kennis leest op DalfsenNet een bericht over Operatie Steenbreek en belt haar op. Na het artikel gelezen te hebben, pakt ze de telefoon. Mevrouw wil graag iets over haar binnenplein in de Van der Veenstraat vertellen en samen maken we een afspraak voor 17 maart jl.
Altijd buiten spelen en de natuur observeren
Ze groeide grotendeels op in Amsterdam. Na schooltijd speelde ze altijd buiten, klom in bomen en kwam met allerlei insecten, vogels en dieren in aanraking. Ook zat ze toen op de padvinderij.
Op een gegeven moment komt ze in deze omgeving te wonen. Met een grote tuin en een vijver om het huis is er altijd wat te beleven. IJsvogels in en bij de vijver. Ze ontdekt dat ijsvogels ook braakballen produceren. Er is een vleermuizenbunker aangelegd en een visarend bezoekt de vijver regelmatig voor een heerlijk maaltje. De vijver wordt bijgevuld met medewerking van behulpzame jongeren die in de Vecht vissen. Ze geniet met volle teugen van wat er in de natuur te zien is. Later verhuist ze naar de kern Dalfsen.
Vogels in de meidoorn
Een sprong in de tijd en het is 2017. Mevrouw komt in de Van der Veenstraat te wonen aan een pleintje met een middenberm. Daarin staat een boompje, een bankje en veel stenen. Dit is gemeentegrond en de gemeente onderhoudt dit. Er zijn buurmannen die plantjes gaan kweken en deze in het middendeel zetten, door er tegels uit te halen. Mevrouw belt met de gemeente en vraagt of ze een stukje grond mag beplanten. In overleg met de wijkbeheerder wordt er een meidoorn geplant. Hier komen veel vogels op af. Gesignaleerd zijn merels, kramsvogels, roodborstjes, pimpelmezen, koolmezen, vinken, groenlingen, huismussen en lijsters. En een specht die op de vogelpindakaas in de meidoorn afkomt. In de winter worden de vogels bijgevoerd door het ophangen van vetbollen en pinda’s. De grote bloembak wordt bijgehouden door een 87-jarige buurman, die de plantjes zelf opkweekt en bollen plant. Ook verzorgt hij de beplanting langs de muur en geeft de vogels voer en water.
Voor haar woning zijn bloembakken met beplanting waar ook de vogels kunnen genieten; bessen, zaden, vetbollen etc. Ook aan de schutting naast haar woning en opzij van het huis plant ze stokrozen, fruitbomen en planten. Ze onderhoudt het zelf door stukje voor stukje de boel in de gaten te houden. Zelfs de burgemeester is op de hoogte van haar clandestiene praktijk(en).
Tuintip
Deze inwoonster van Dalfsen kan iedereen aanraden iets met de natuur te doen. Het geeft je rust en vreugde alles te zien groeien en bloeien en…. je blijft steeds min of meer in beweging. Je gebruikt je spieren en dat geeft een heerlijk gevoel. Als wij mensen de natuur respecteren en goed behandelen, dan krijgen wij er ook heel veel voor terug.
Wat een mooi natuurmens woont er in de Van der Veenstraat.
Meer verhalen over groene tuinen? Je leest ze hier.