Wandelend bos: groen cadeau aan Hoonhorst

Op 15 april jl. vierde Stichting Duurzaam Hoonhorst 2050 het 12,5 jarig jubileum met speciale groene, gezonde, gemeenschappelijke en gezellige activiteiten op het dorpsplein.

Veel inwoners en genodigden kwamen naar het plein om van een kopje koffie, thee en gebakje te genieten en tegelijkertijd weer even bij te praten. Daarna gaf voorzitter Marcel Gommers een korte toelichting op het groene cadeau dat Duurzaam Hoonhorst deze middag overhandigde aan het dorp: het Wandelende bos. Dit bos, bestaat uit 12 volwassen bomen in afzonderlijke kisten, die makkelijk te verplaatsen zijn. Daardoor kunnen ze op verschillende plaatsen de komende maanden worden ingezet om voor groene aankleding en verkoeling te zorgen. Een flexibele aanpak dus, illustrerend voor de wijze waarop in de afgelopen 12,5 jaar de duurzame projecten zijn uitgerold met de inzet van vele Hoonhorsters. Het halve jaar wordt gesymboliseerd door een hop die langs een nu nog kale maar robuuste eikenstam snel omhoog zijn weg zal vinden met daaraan mooie hopbellen.

Verschillende bomen: goed voor de biodiversiteit

Nadat oud voorzitter Timo Veen een aantal hoogtepunten van Duurzaam Hoonhorst op aansprekende wijze had geschetst, ontving Betsy Ramerman – wethouder van de gemeente Dalfsen – de uitnodiging om de feestelijke linten van de dorpsvlag door te knippen en het naambordje te onthullen waarmee het geschenk van de jubilerende stichting aan het dorp, het wandelende bos werd geopend. Ook de Latijnse namen zijn op de kisten aangegeven. Want iedere boom is verschillend; goed voor de biodiversiteit en mooi om op die manier het plein de komende maanden verder te vergroenen. En daarna krijgen ze een plek in de volle grond. Waar? Daarvoor worden ideeën opgehaald, zodat ze in november een permanente bestemming kunnen krijgen.

Workshop Zaaibommetjes maken

Na de onthulling werden de aanwezigen, van jong tot oud, uitgenodigd om ook zelf met groen aan de slag te gaan. Met name de jongere bezoekers leefden zich uit bij het kraampje van de Pollinators waar ze al knedend in de vruchtbare compost zelf Zaaibommetjes konden maken. En sommigen waren zo enthousiast bezig dat voor de hele familie een zaaibommetje werd gemaakt. Dat wordt nog een kleurrijk geheel als die zaailingen tot bloei komen.

Tuintegel eruit, groen erin

Ook kwamen inwoners met hun tuintegel naar het plein om deze te ruilen voor een boombommetje. Inwoners die meer tuintegels kwijt wilden, konden zich inschrijven voor de actie NK tegelwippen die op 22 april in Hoonhorst van start is gegaan. Als aanmoediging ontvingen zij bloemenzaden en een eenjarige bloeier. Daarnaast konden inwoners hun met zorg gekweekte stekken inruilen voor andere exemplaren bij de stekjeskraam.

Al met al kijken we terug op een gezellige en feestelijke middag. Een mooie opmaat naar de start van volgende duurzame projecten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp