Bruisende avond met Lanny Olie

Voor een goed gevulde Panoramazaal in Trefkoele+ vertelde Lanny Olie op humoristische wijze over het afkoppelen van het regenwater in je tuin. Eigenlijk is het zonde om al het water in het riool te laten verdwijnen. Het rioolwater moet gezuiverd worden van chemieresten, medicijnresten, drugsresten etc. Wat kunnen wij thuis doen. Hier komen de tips.

Regenton

Met alleen een regenton ben je nog niet afgekoppeld. Een ton kan ongeveer 200 liter water opslaan, maar jaarlijks valt er 20.000 liter water via de regenpijp naar beneden. Ben je eenmaal afgekoppeld en het regenwater stroomt van je dak je tuin in, dan zul je zien dat je tuin nog meer leven krijgt. Meer bloemen, meer bijen en vlinders, een genot om naar te kijken.

Afkoppelen

Afkoppelen kan ook zonder regenton. Bij een goede bodem kun je bovengronds het water weg laten vloeien. Je ziet de weg die het water gaat. In haar presentatie gaf Lanny voorbeelden van een beekloop, een wadi en werk met hoogteverschillen.

Meten is weten

Lanny gaf een heel simpele truc. Houdt de tuinslang langs de regenpijp en maak onderaan een bochtje, zo zie je hoe het water zijn weg vindt. Wil je het water naar links of rechts laten lopen, zorg dan voor een afschot. Het water heeft hoogteverschil nodig. Weet hoe goed jouw tuin het overtollige water kan afvoeren. Doe dan de emmertest. Graaf een kuil en vul deze met water. Is het water binnen een kwartier weg, dan is er niets aan de hand en laat de bodem het water goed door.

Weg met de tegels

Hoe minder tegels in de tuin, hoe groter de doorlaatbaarheid van het water is. En ook niet onbelangrijk het zorgt voor verkoeling in de tuin. De hitte blijft minder lang hangen. De gemeente Dalfsen doet dit jaar mee aan het NK tegelwippen dat duurt van 21 maart tot 31 oktober. Voor elke tegel een plant erin.

Waarom tegelwippen?

Het weer in ons land wordt steeds extremer. Door de versteende leefomgeving krijgen we te maken met problemen als hitte stress en wateroverlast bij hevige plensbuien en langere periodes van hitte en droogte. Stenen verkoelen niet en laten geen water door.

Gemeente

Informeer bij de gemeente naar de subsidiemogelijkheden. Er is subsidie voor het afkoppelen van hemelwater. Bij oudere woningen wordt het hemelwater en het afvalwater gezamenlijk afgevoerd in een gemengd stelsel. Dan is het handig om het dakoppervlak af te koppelen. Zo wordt het schone hemelwater gescheiden van het vuile regenwater. De voordelen zijn het op natuurlijke wijze aanvullen van het grondwater door infiltratie van het hemelwater in de bodem. Bij droogte is er water voor de planten. Daarnaast komt er minder druk op het rioolstelsel.

Wie is Lanny Olie

Lanny is afkoppelcoach en adviseert en helpt burgers, buurtverenigingen en gemeenten. Verder staan ze op duurzaamheidsfestivals en geeft ze training aan regenwateradviseurs. Ze is eigenaar van NL.gaat.nu. Geboeid werd er naar haar presentatie geluisterd. Daarna was er nog gelegenheid om bij een tafel naar keuze iets meer te weten over tuinontwerp, een groen dak aanleggen en praktijkverhalen over hoe af te koppelen. Enthousiast geworden? Ga aan de slag.

verslag: Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp