‘Eerst die tegels eruit’

Een nieuwe deelnemer aan Operatie Steenbreek! De eigenaar van deze tuin verhuisde in 2020 naar de Oosterhofstraat. Ze is de 70 gepasseerd en vond hier een leeftijdsbestendige, betaalbare woning. Wel was er een grondige renovatie nodig. Ook van de tuin, die compleet betegeld was. En ook al is de eigenaar niet iemand die de hele dag in de tuin staat te wroeten, ze geniet wel erg van groen en bloemen.

Ook gezien de veranderingen in klimaat wil de eigenaar graag een steentje (of juist niet?) bijdragen aan een beter leefmilieu. Minder stenen om het huis geeft lagere temperaturen en het water verdwijnt makkelijker in de grond.

Onderhoudsvriendelijk

Samen met een hovenier maakt ze een plan voor een tuin en nieuwe bestrating. Naast het huis moet er opnieuw bestraat worden zodat de oprit wel verhard blijft voor auto en fiets. De tuin moet onderhoudsvriendelijk zijn zodat de eigenaar deze zelf kan onderhouden. Achter het huis gaan de tegels eruit en komen er bloemperken, bomen en een pergola.

Voor het huis is het plan om te vergroenen met plantenbakken die wat hoger staan en verschillende soorten struiken en houtsnippers als paden. Ook wordt gedacht aan een aantal klimmers langs de muren en schutting zodat de tuin en het huis een groene uitstraling krijgen. Ook bomen die qua hoogte en grootte bij het huis passen komen voor in het tuinplan om lekker in de schaduw te kunnen zitten.

Water in tijden van droogte

De eigenaar is heel tevreden over de hovenier die meedenkt en een passende offerte aanbiedt. Een aantal maanden later is het straatwerk aangepast en zijn de planten geplant. De tuin is nog niet klaar, de bomen (6) moeten nog gepland worden, net als de klimmers langs de pergola en de schutting. De bedoeling is dat het dak boven de pergola groen dichtgroeit. Ook komen er nog 1 of 2 regentonnen om het water van het dak op te vangen zodat er in tijden van droogte water voorhanden is voor de planten.

De eigenaar is al heel tevreden over het resultaat tot nu toe en maakt graag even een rondje over de plaats achter of de tuin voor. Voor groot onderhoud wordt 1x per jaar de hovenier teruggevraagd. Vanuit het heerlijk gekoelde huis kijkt de eigenaar nu al uit naar de volgende zomer. Dan zijn er geen hete tegels meer die mensen juist naar binnen drijft, maar een groene tuin met bloeiende bloemen en struiken.

De foto’s voor de transformatie (zomer 2020).

Foto’s na (herfst 2020)

Inspiratie om te vergroenen?

Op deze website vind je al vele Dalfsenaren die ook de tuin vergroenden in het kader van Operatie Steenbreek. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp