Zo verliep de warmte-actie in 2022

Een verslag per dorp – Geweldig hoeveel vrijwilligers zich hebben ingezet voor de Dorpen van Morgen-actie ‘Check je warmtelek’. Van januari tot en met maart 2022 gingen zij op pad met een warmtecamera bij maar liefst 500 huishoudens in de gemeente Dalfsen om warmtelekken op te sporen in woningen. De bewoners die zich hiervoor hadden aangemeld, kunnen met de beelden en een toelichting gericht aan de slag met isolerende maatregelen.

Lees meer over de resultaten in:

Oudleusen

In Oudleusen was dit jaar voor het eerst een echt grote opgave van mensen die mee wilden doen met de actie. Met 4 vrijwilligers op pad en nog een persoon voor de administratie zijn bijna 40 adressen bezocht. De bewoners waren vooraf op de hoogte gesteld dat de vrijwilligers zouden komen tussen zeven en negen uur. Na het afronden van de opnames krijgen de mensen maand de foto’s met een korte tekst en uitleg gemaild. In verband met de grote belangstelling wordt komend jaar deze actie herhaald.

Ervaring van vrijwilliger Dick van Spijker:

“Op een vorstige vroege zaterdagmorgen heb ik met een kompaan een negental adressen bezocht. Van de huizen hebben we meerdere foto’s gemaakt waarna we de zaak hebben ingeleverd bij Wim Prinsse. Het was leuk om te doen. Verschillende keren werd koffie aangeboden die we moesten weigeren vanwege de strakke planning…”

 

Nieuwleusen

Hoewel later aangesloten bij de actie, hebben de vrijwilligers in Nieuwleusen toch 60 huizen kunnen bezoeken en voorzien van de informatie vanuit Dorpen van Morgen. Aanvankelijk waren 2 vrijwilligers gestart, waarna uit de opgave een echtpaar en een meneer zich hebben gemeld om mee te fotograferen. Vervolgens hebben zij met z’n vijven de actie in 4 weken volbracht. Momenteel speelt er nog de nazorg middels telefonische uitleg en een enkele deelnemer meldt zich al voor komende winter.

 

Lemelerveld

In Lemelerveld hebben 130 huishoudens zich aangemeld voor de actie. In en rond het dorp zijn vier vrijwilligers in wisselende tweetallen op pad geweest. Zij begonnen elke ochtend om 7 uur en fotografeerden per ochtend zo’n 5 tot 8 woningen. De meeste mensen hadden hun woning of delen daarvan verwarmd tot 20 graden Celsius. In totaal zijn maar liefst 3.500 foto’s genomen.

Een verslag van vrijwilliger Theo Logtenberg:

“Werken met de warmtecamera was nieuw voor ons, maar we leerden al snel dat je als fotograaf moet oppassen niet zelf gespiegeld te worden in het te fotograferen raam. Dat geeft later een warm poppetje of een warm hoofd in het raam. Het aantonen van warmtelekken lukte vanzelfsprekend het best bij grote temperatuurverschillen. Veel mensen hadden ‘geluk’, omdat het op moment van fotograferen kouder was dan een graad of 4. Een aantal dagen vroor het zelfs: mooi! Nadat we elk adres hadden voorzien van de foto’s met een handleiding, kregen we van veel mensen een bedankje voor de actie en de aardige fotografen. Velen vertelden enthousiast dat ze met de resultaten aan de slag zouden gaan. Ook belden verschillende bewoners met vragen naar aanleiding van de foto’s. Anderen vertelden al wat ze gingen doen. Naar aanleiding van de actie kregen we al vragen van nieuwe adressen. Het lijkt goed om de actie volgende winter te herhalen.”

Hoonhorst

Een verslag van Anthony Voets

Het kan zijn dat u begin maart wat mensen vanaf half 7 rond woningen zag lopen met een bijzonder apparaat. De vrijwilligers van Duurzaam Hoonhorst zijn namelijk bezig geweest naar aanleiding van de actie ‘Check uw warmtelek’. Samen met de Dorpen van Morgen is een actie opgezet, om met behulp van een warmtecamera de warmtelekken in uw woning in beeld te brengen. Vier enthousiaste vrijwilligers hebben een week lang van half 7 tot half 8 ongeveer 30 woningen in en rond Hoonhorst bezocht.

De reden overigens dat we zo vroeg bij woningen staan, is dat de buitentemperatuur op zijn laagst is juist voor zonsopgang. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de voorverwarmde woning is dan het grootste, zodat je eventuele warmtelekken het beste kunt waarnemen.

Veel bewoners maakten van de gelegenheid gebruik om met de vrijwilligers mee te kijken, en hoorden dan direct wat de aandachtspunten van hun woning zijn. Veel mensen zagen dat hun beglazing toch minder isolerend is dan gedacht. Ook de overgangen tussen vloer en gevel, en gevel en dak vertoonden nog wel eens wat kieren.

Nadat de foto’s waren gemaakt, werden ze verzonden naar de coördinator, die zorgde dat ze naar de bewoners  werden verstuurd met een toelichting over hoe de foto’s te lezen. Omdat we hopen dat het niet bij foto’s maken blijft, maar vooral dat mensen aan de slag gaan met het verbeteren van isolatie en dichtmaken van lekken, hebben we een bijeenkomst georganiseerd. Op donderdag  24 maart kregen de deelnemers meer informatie over wat je op de foto’s ziet, en wat je ook soms niet ziet. Daarnaast zullen we informatie geven waar hulp kan worden gevonden bij het isoleren van je woning.

Mocht u nu denken, dat had ik ook wel gewild?! U kunt u alweer opgeven voor de volgende winter.

Mail dan ‘check mijn warmtelek’ naar anthony@duurzaamhoonhorst.nl , en wij zorgen dan voor contact bij de start van de nieuwe ronde. We verwachten rond de start van de wintertijd een nieuwe ronde warmtescans te gaan plannen.

Dalfsen

In januari en februari zijn vrijwilligers namens Groen Gebogen (een van de organisaties van Dorpen van Morgen) druk bezig geweest in Dalfsen met de actie “Check je warmtelek”. Hierbij konden bewoners zich aanmelden om foto’s van hun huis laten maken met een warmtecamera. Gezien de gestegen energiekosten, hadden de vrijwilligers wel verwacht dat er veel animo zou zijn voor deze actie, maar het aantal aanmeldingen was nog hoger dan gedacht.

De cijfers in Dalfsen:

  • 238 huizen zijn er bezocht, waarvan 18 adressen in het buitengebied.
  • 18 verschillende vrijwilligers hebben meegewerkt aan deze actie. Dit waren vrijwilligers van Groen Gebogen, aangevuld met enthousiaste bewoners uit Dalfsen. Zonder hen was het ons niet gelukt.
  • 16 dagen zijn we op pad geweest. Op al die dagen met 3 camera’s en 2 vrijwilligers per camera.
  • 96 keer is er extra vroeg opgestaan door een vrijwilliger om op tijd bij de eerste woning te zijn (7 uur).
  • 2 geplande dagen zijn er uitgevallen i.v.m. de weersomstandigheden (storm en regen). De bewoners die zich voor deze dagen hadden aangemeld zijn later alsnog bezocht.
  • Om alle planning in goede banen te leiden zijn er zo’n 1000 mailtjes verstuurd en ontvangen.

De bewoners hebben de foto’s van ons ontvangen, met daarbij een aantal handige links die we op deze site vermeld hebben bij de tips.

Interesse in deelname?

Aankomende winter gaan de vrijwilligers van Dorpen van Morgen weer op pad met de warmtecamera. Wilt u tijdig worden geïnformeerd over de actie? Vul dan hier het contactformulier in. U krijgt dan een seintje hoe en wanneer u zich kunt aanmelden.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp