By Mölle

By Mölle, gewoon Sallands voor Bie de Molen of Bij de Molen
Marianne en Lucienne gaan er eens recht voor zitten. Een interview met de redactie van Dorpen van Morgen overkomt hen niet elke dag. Er valt heel wat te vertellen over dit mooie bedrijf. By Mölle was één van de genomineerden voor de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Vorige week, in de week van de circulaire economie, was de bekendmaking van de winnaar. Dat werd Auping uit Deventer met de circulaire matras. Marianne en Luciënne vonden het heel inspirerend om kennis te nemen en deel uit te maken van de vele circulaire initiatieven in Overijssel.

Pioniers

In 2012 bij de molen van Hoonhorst maakten Marianne en Lucienne zich zorgen om de weggegooide wol van Nederlandse schapen. De consument vond de truien te kriebelig. De wolindustrie verdween geleidelijk uit Nederland naar de lagelonenlanden. Uit idealisme begon Marianne contacten te leggen met spinnerijen en weverijen. Ze werden pioniers. Wat is wel mogelijk met lokale en natuurlijke materialen en met gerecycled materiaal om verbranding te voorkomen? Dat hebben ze zelf moeten uitvinden. Lucienne wist het nodige van duurzaamheid en Marianne van retailmanagement. Hun passie is mensen te inspireren met natuurlijke materialen. Duurzaamheid en gezondheid zijn de twee belangrijkste pijlers. Veel, 90%, is gericht op materialen binnenshuis. Ze begonnen met het maken van linnen kussens en plaids van wol en gerecycled denim. Linnen gordijnen, quilts en linnen beddengoed volgden. Inmiddels zijn ze zo ver dat ze ook met gerecycled dons werken.

Circulair

Er zijn contacten met ateliers in België, Italië en Frankrijk. Internationaal zien ze steeds meer dat duurzaamheid in de hele keten van het maken van een product belangrijk wordt. Ook Marianne en Lucienne gebruiken alles.  Mensen kunnen vooraf een staaltje van hun uitgekozen stof thuis gestuurd krijgen. Zo voorkomen zij dat er veel retour gaat. Kleine restanten worden met een speciale techniek verwerkt in gordijnen met een uit Korea toegepaste techniek, de pojagi. Het weinige aan restafval wat overblijft gaat naar het Frankenhuis in Haaksbergen om tot garens, waar weer linnen van gemaakt wordt, verwerkt te worden. Zo worden op een duurzame manier stoffen hergebruikt.

Van fast living naar slow living

Net als op culinair terrein en op modegebied, is ook in het vakgebied van het interieurontwerpen de overgang van fast living naar slow living zichtbaar. Wat gezond is voor de aarde gaat langer mee. Enerzijds de natuurlijke materialen en anderzijds het goede vakmanschap van het ambacht. In het oude Egypte speelde dit al, want linnen is een van de oudste stoffen ter wereld. En innovatief zijn is daarbij gekomen. Voorbeelden van slow living zijn terug te vinden in het Witte huisje bij De Horte dat is ingericht met de collectie van By Mölle, evenals de lodge op de Lemelerberg. Het creëren van rust en schoonheid in het materiaal voor de aankleding voelt om diverse redenen goed.

In het logo van By Mölle zijn wieken te zien. Een molen is afhankelijk van wind. Dan heeft de molenaar het druk met malen. Met Marianne en Lucienne aan het roer van hun bedrijf waait er een frisse wind in Dalfsen en omgeving www.bymolle.com.

 

Interview: Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp