De Dalfser sociale moestuin

Op de fiets kom ik, Janneke Dijkhof, aan bij de sociale moestuin van Natuurboerderij Lindehoeve.
Enkele tuinders en de initiatiefnemer Mans Boelens zijn al druk bezig met onkruid wieden. Jenny en Inge maken een deel van het aardappelveldje klaar voor de nog te planten boerenkool. Jenny vindt nog een paar aardappelen van het ras Sevilla ’s. Schijnt een lekkere aardappel te zijn. Krystyna, afkomstig uit Polen en helemaal ingeburgerd in Nederland, is bezig om vergeelde koolbladeren te verwijderen. “Door witte koolbladeren op pijnlijke gewrichten te leggen wordt de pijn verlicht”, aldus Krystyna. Zo word ik in een kort tijdsbestek al heel wat wijzer. Het valt wel op dat de vrouwelijke tuinders in de meerderheid zijn.

Totstandkoming van de sociale moestuin

Mans vertelt mij dat hij op het idee kwam door een artikel in de Dalfser Marskramer over de sociale moestuin in Nieuwleusen. Het voedsel wat daar geteeld wordt, gaat naar de voedselbank. Hij keek op de site van de landelijke Groene Kerken en kwam allerlei initiatieven op het gebied van moestuinen tegen. Hij bracht dit onderwerp ter sprake tijdens een overleg van de werkgroep Groene Kerk PG Dalfsen. Er volgde een oproep in het kerkblad ‘Kerk op Weg’ voor een lapje grond. Zo werd ook de gemeente benaderd en via Thijs Mosterman kwam de tip contact te zoeken met Natuurboerderij Lindehoeve. Het bestuur was enthousiast èn er was een plek. De grond is van de gemeente en een plaatselijke loonwerker heeft het grasveld gratis gefreesd. En sinds april 2021 is de tuin realiteit.

Filosofie

Mensen met elkaar verbinden, ongeacht afkomst, leeftijd, inkomen en geloofsrichting. Het samen koffie en thee drinken tussen de werkzaamheden door is net zo belangrijk als het oogsten aan het eind. Sinds kort worden ook mensen die een deelpakket van de plaatselijke kerken actief betrokken bij het project. “Wil iemand verse groente hebben, dan wordt er een tegenprestatie verwacht, bijvoorbeeld door te helpen bij het onderhoud en behoud van de sociale moestuin”.

Praktijk

Tuinders van de sociale moestuin respecteren de huisregels van Natuurboerderij Lindehoeve. Op de tuin wordt een grote diversiteit aan groente en fruit verbouwd. “Ter voorkoming van ziekten in de planten maar ook ter voorkoming van uitputting van de grond, passen we op de tuin roulatieteelt toe. In de moestuin gebruiken we natuurlijke middelen en zaden. We hebben een eigen composthoop voor tuinafval en bemesten doen we met mest van de natuurboerderij. In het voormalig onderkomen van de ezel is nu het gereedschap opgeborgen. De tuinders verkopen geen producten zoals de tuin van de Lindehoeve in hun kraam. De contacten tussen de tuinders van de Lindehoeve en de moestuin zijn goed. Zo worden er plantjes en ideeën uitgewisseld en regelmatig samen koffie gedronken.”

Werven van de tuinders

Via de huis-aan-huisbladen zijn de tuinders geworven. Op dit moment zijn er twee groepen tuinders actief. Een groep op de woensdagmiddag en een groep op de zaterdagochtend. In totaal 12 tuinders. Er zijn plannen om het seizoen af te sluiten met een potluck party (iedereen neemt iets mee waar een opbrengst van de eigen tuin in is verwerkt) om terug te blikken en plannen te maken voor volgend jaar.
Nieuwe leden kunnen zich aanmelden op de werkdagen en/of via socialemoestuindalfsen@gmail.com.

Fondswerving

Er is contact gelegd met 4 D makelaar van Stimuland Provincie Overijssel voor ondersteuning. Dit is gehonoreerd en er is een korte promotiedocu over o.m. de tuin gemaakt.  De sociale moestuin wordt tevens ondersteund door een voucher van de Groene Loper Vechtdal, waarvan struiken en bomen gekocht kunnen worden.

Dromen

Mans heeft dromen voor de toekomst. Eén droom is het bedenken van een passende naam. Wat denk je van:  De Groene Ontmoeting? Deze naam komt bij mij spontaan naar boven als ik nog eens terugdenk aan dit waardevolle bezoek aan deze groene en voedselrijke plaats waar elkaar ontmoeten een belangrijk element is. Andere ideeën voor een passende naam zijn uiteraard van harte welkom via socialemoestuindalfsen@gmail.com.

Een andere droom van Mans is om op de maandag met een derde groep van start te gaan. De allergrootste droom is echter om in een kas met Eetbaar Groen aan de slag te kunnen: naast het Hofje van (H)eden aan de Bese als het om eetbaar fruit gaat ook een hof met eetbaar Groen. Ik sta er niet van te kijken als deze droom verwezenlijkt gaat worden. Die Mans is heel wat mans.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp