De Fietserieje

Maandagavond 31 januari 2022, terwijl de noordwesterstorm Corrie over Nederland raast, ben ik bij de Fietserieje. Huh…., de Fietserieje, daar heb ik nog nooit van gehoord. Een drietal mannen is druk bezig bij de ruimte in de fietsenstalling naast Het Kruispunt. Een van hen is Ruud Houweling, de trekker van dit initiatief. We gaan naar een zaaltje in de kerk om over dit prachtige initiatief te praten.

Hoe het begon

Ruud is diaken extern binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Dalfsen. Een diaken heeft als taak om te dienen en te zorgen. Een diaken extern is een dienaar voor het dorp. Dit is een initiatief van één van zijn voorgangers en Ruud heeft daar zelf invulling aan gegeven. Een naam voor dit project was er al: de Fietserieje. Voor Dalfsen een leuke vondst omdat hier ook een restaurant met de naam de Sukerieje is.

Ontwikkeling

Men is begonnen in de buitenruimte van de fietsenstalling. Mensen die een elektrische fiets kochten, brachten hun oude fietsen hier naar toe. Of kinderfietsen, waar de kinderen uit gegroeid waren. Zo kwam er een aardige verzameling fietsen in de stalling te staan. Op maandagavond was het vaak een hele puzzel om de fietsen van het slot te krijgen, welk sleuteltje past op welk slot. Toen men met vandalisme te maken kreeg werd een af te sluiten ruimte in de fietsenstalling gemaakt.

Vrijwilligers

Ruim 2,5 jaar bestaat dit initiatief nu en het voorziet in een behoefte. Via de kerk, het kerkblad en mond-tot-mond reclame is er bekendheid aan gegeven. De Fietserieje is een keer in de 14 dagen op de maandagavond geopend van 19.00 uur tot 21.00 uur. Er zijn een zestal vrijwilligers die de aangeboden fietsen repareren. Het meest basale gereedschap is voorradig. Per opening zijn er steeds twee vrijwilligers aanwezig. Voor de aankleding van de binnenruimte komen ze met ideeën en voeren dit zelf uit. Elk jaar brengt Ruud, verkleed als Sint, deze vrijwilligers een lekkere chocoladeletter met een bijbehorend gedicht. Zo waardeer je deze belangrijke groep vrijwilligers.

Behoefte

De Fietserieje is er voor iedereen, die niet zoveel te besteden heeft. Tot nu toe zijn het vooral statushouders en mensen met een smalle beurs, die hier regelmatig komen shoppen. Deze avond is Bilal er met een vriend. Bilal zoekt een fiets voor zijn vrouw. Zijn vrouw is klein van stuk en daarom probeert hij een aantal fietsen uit. Dan heeft hij zijn keuze gemaakt en fietst hij op zijn aankoop naar huis. Voor een klein bedrag wisselen de fietsen van eigenaar. Ook voor het onderhouden van reparatievaardigheden aan de fiets kan men hier terecht. Voor de zomervakantie is er een piek van aangeleverde fietsen, met name kinderfietsen. Dan wordt er een openbare verkoop gehouden, zodat er na de zomervakantie met een schone lei kan worden begonnen. Ook als het om klein materiaal gaat zoals sloten, pompen, verlichting en kinderzitjes. Ruud koopt bij de plaatselijke middenstand klein materiaal (lampen, bellen, sloten en pompen) zodat de vrijwilligers de fietsen goed op kunnen knappen. Op die manier kunnen de fietsen veilig naar een volgende eigenaar.

Circulair

De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt heeft met een zustergemeente in Hongarije al jarenlang een samenwerking. Er vinden uitwisselingen plaats en jongeren gaan naar Hongarije om de handen uit de mouwen te steken. Fietsen die niet verkocht worden, worden uit elkaar gehaald en voor de oud ijzerprijs verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar het project in Hongarije.

De Fietserieje, een mooi sociaal project met waardevolle elementen.

interview Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp