“Doe dingen vanuit je eigen motivatie”

Als kind was Marjel Das uit Dalfsen al bezig met duurzaamheid. Ze maakte zich zorgen over het milieu en de zure regen en was lid van Greenpeace. Haar ouders steunden Marjel daarin en ze kreeg mee dat je zuinig moet zijn op de aarde. Marjel koos voor een technische studie in een milieurichting en later in ecologie.

Het spreekt Marjel vooral aan dat je zelf ook kleinschalig iets kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Ze heeft niet als einddoel om helemaal energieneutraal te worden in het huis waar het gezin nu woont. Wel droomt Marjel ervan om nog eens een energieneutraal huis te bouwen. “Maar als je toch zaken aan wilt pakken, zoals bijvoorbeeld de tuin, denk dan eens aan duurzame maatregelen. Zoals bijvoorbeeld regenwater van het riool afkoppelen zodat het in de tuin komt. Doe dingen vooral vanuit je eigen motivatie,” zegt ze. “Als je zelf enthousiast bent, dan steek je anderen misschien ook aan.”

Door de jaren heen is ze steeds bewuster bezig gegaan met duurzaamheid. Als student reisde Marjel altijd met het OV en voor haar werk ook. Sinds ze in Dalfsen woont, pakt ze vaker de (elektrische) auto, vanwege de gezinssituatie en omdat in het oosten de verbindingen voor haar werk minder gunstig zijn. Later ging ze in de supermarkt ook beter opletten. Eerst kocht ze enkele biologische producten en later meer. Zo heeft het gezin ook een klein moestuintje en de kinderen helpen daarin mee. Op de basisschool van de kinderen heeft Marjel geholpen met de vergroening van het schoolplein en het aanleggen van een moestuin. Soms kookt ze op school uit de moestuin met de leerlingen.

In en om huis heeft het gezin door de jaren heen al een aantal duurzame maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen, dubbele ramen en vloerisolatie. Momenteel is de aannemer bezig om het platte dak van de garage geschikt te maken voor een sedumdak. Dit voor een betere isolatie van de garage, tegen de hitte, maar ook tegen de kou.

In het kader van de actie Steenbreek heeft de familie de tuin aangepakt. De aanwezige grindtegels zijn letterlijk gebroken en daar zijn stapelmuurtjes en hoogteverschillen mee gemaakt. Een brede geul kan water opvangen bij hevige buien en de huidige beplanting kan goed tegen droogte. Zo leiden vele kleine stappen naar een duurzame toekomst.

(Dit artikel verscheen ook in het magazine van Dorpen van Morgen).

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp