Dorp Hoonhorst koopt “Kappers, ons café”

Dorp Hoonhorst neemt Café-Restaurant Zaal Kappers over. Zowel Stichting Duurzaam Hoonhorst – die haar activiteiten langs de lijn van de 4-G’s Groen, Gezond, Gemeenschappelijk en Gezellig laat lopen – als Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o. wilden voorkomen dat Kappers voor het dorp verloren zou gaan.  Want Café-zaal Kappers is al ruim 160 jaar een begrip in Hoonhorst.

De huidige eigenaren, Karin en Jean Huitink, baten meer dan 30 jaar café-zaal Kappers uit. Toen hun kinderen aangaven geen interesse te hebben in overname, gingen ze enkele jaren geleden op zoek naar mogelijke opvolgers. Het lukten hen niet nieuwe ondernemers te vinden voor deze prachtige horecagelegenheid, hofleverancier zelfs. De enige partijen die zich wel meldden waren ontwikkelpartijen die de plek midden in het dorp wel zien zitten als woningbouwlocatie.

Woningbouw is een vurige wens van het dorp, maar dit mag niet ten koste gaan van ons enige dorpscafé.

Café-zaal Kappers heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie in ons dorp. Het is dé plek waar we elkaar ontmoeten, een drankje en hapje doen, verenigingen, zoals Carnaval en toneel, hun thuis hebben, toeristen in de zomer genieten op het terras, ouderen en jongeren bij elkaar komen, etc. etc. etc.’ licht Judith Snepvangers, voorzitter Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o., toe.

De opdracht voor de komende tijd is fiks

Inmiddels is er een tijdelijke ‘Denktank Kappers, ons café’ in het leven geroepen, met mensen vanuit de besturen van Plaatselijk Belang Hoonhorst en Duurzaam Hoonhorst aangevuld met een zestal actieve inwoners en ondernemers uit Hoonhorst. De opdracht voor de komende tijd is fiks. Begin januari moet er een nieuwe stichting of coöperatie zijn om het eigendom op zich te nemen. Ook moet er dan 250.000 euro op tafel liggen, al dan niet via tijdelijke financieringen. Op 1 november 2022 moet het gehele bedrag van aankoop, aanvullende kosten en onderhoud eerste 5 jaar bij elkaar gebracht zijn. En dan moet het echte werk nog starten: de kroeg zo snel mogelijk openen met een nieuwe, al dan niet tijdelijke, uitbater  en het onderhoud van het monumentale pand oppakken.

Op zaterdag 13 november jl. is het dorp geïnformeerd over het initiatief. Met de bus van Kachel FM reden we met een eigen jingle ‘Kappers, ons café’ door het dorp. Afgelopen week zijn er speciaal voor de inwoners van Hoonhorst en omstreken twee Meedenk-avonden georganiseerd. Hierbij gingen de mensen van de Denktank Kappers coronaproof met zo veel mogelijk Hoonhorsters in gesprek: wat zijn de wensen voor onze kroeg? wie wil er meehelpen om het voor elkaar te krijgen? wie wil mee financieren en onder welke voorwaarden? En nog veel meer vragen die we met en voor alle Hoonhorsters, jong en oud, zullen moeten beantwoorden de komende tijd.

Samen de schouders eronder

‘Kappers, ons café’ is weer een uitdagend initiatief vanuit Hoonhorst: een dorp met lef, dat graag het heft in eigen hand neemt en van oudsher gewend is samen de schouders eronder te zetten. En als het niet lukt… dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. We zullen het pand dan alsnog moeten verkopen voor bijvoorbeeld woningbouw. Maar dat laten we niet zo maar gebeuren… Enkele tientallen dorpen in Nederland gingen ons voor, daar gaan we kennis en ervaring ophalen. Hoonhorst gaat de komende tijd echt alles uit de kast halen als dorp om ‘Kappers, ons café’ te laten slagen!!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp