Dorpen van Morgen komt naar je toe

Inderdaad, we komen naar je toe. Om wat te brengen. En er wordt ook wat van u verwacht. Om onszelf en Dalfsen steeds aan te passen aan veranderende omstandigheden en klimaatuitdagingen kunnen we het ons niet veroorloven om af te wachten. Actie is nodig. Niet alleen van de overheid en de bedrijven, maar ook van onszelf. En daar maken we ons bij Dorpen van Morgen sterk voor.

In de komende periode richten we ons op de Energietransitie van Dalfsen en de acties die we daar zelf nu al in kunnen, of misschien moeten, aanzetten. Denk eens aan energie besparen.

Energie besparen loont, zeker nu de prijzen zo stijgen.

Energie besparen moet om onze planeet te beschermen en de aarde leefbaar te houden

Energie besparen begint bij onszelf, door verspilling te voorkomen en door zuinig en verantwoord om te gaan met onze spullen.

Bij al deze onderwerpen proberen de Dalfser Dorpen van Morgen een helpende hand te bieden voor iedereen die hierbij wat hulp kan gebruiken.

Waarom?

Aardgas levert bijna de helft (48%) van al het energieverbruik in Nederland. Voor de geïnteresseerden: zie bijvoorbeeld dit overzicht op EnergieinNederland.nl . Meer dan een kwart van al dit aardgas (28%) gebruiken wij zelf om onze huizen te verwarmen, om te douchen en te koken. Gas is daarmee de grootste kostenpost van onze energierekening. Gemiddeld zeker 60% per huishouden. En dat zal alleen maar verder stijgen als we niets doen. Zeker nu met de stijgende energieprijzen loont het dus om energie te besparen en daar kunnen we zelf wat aan doen. En Dorpen van Morgen kan daarbij helpen.

Waar te beginnen?

Het begint natuurlijk met bedenken, kijken en meten om een beter gevoel te krijgen waar we ons gasverbruik kunnen beperken:

–         Waar lekt warmte onnodig weg?

–         Kan ik besparen door korter te douchen of minder water te gebruiken?

–         Of kan ik mijn dagelijkse gewoontes wat aanpassen om zo minder gas te verbruiken

Allemaal vragen waar u zelf al een overzicht van kunt maken. Of u nu huurder bent of eigenaar/bewoner, zelf hebt u het meeste zicht op het ‘laaghangende fruit’.

Wat doet Dorpen van Morgen hierin?

De actie ‘Check je Warmtelek’ die begin 2022 is gestart in de verschillende kernen is hierop een mooie aanvulling. Vrijwilligers maken warmtebeelden van uw huis die laten zien waar de ‘lekken’ zitten, zodat u direct kunt bekijken of u er wat aan kunt doen. Inmiddels hebben zich al zo’n 500 geïnteresseerden gemeld voor zo’n ‘IR-Scan’ waarmee we voor 2022 aan ons maximum zitten.

Helaas, maar dit betekent niet dat u nu niet al zelf aan de slag kunt gaan met besparen. Kleine zaken kunt u vaak zelf meteen aanpakken. Denk aan tochtstrippen, radiatorfolie achter radiatoren, en isolatie rond de cv-leidingen.

Voor grotere acties zoals vloeren isoleren of spouwmuren (na)vullen is natuurlijk meer nodig. Hier is vaak een vakman gewenst die een goed advies en kostenraming kan maken. We hebben het aanbod van ondernemers in de buurt  voor u op een rij gezet.

Let wel: het is altijd goed om te blijven ventileren. Belangrijk voor verse lucht in verband met de gezondheid én om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis laag genoeg blijft. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht.

Financiële Tegemoetkoming

Dorpen van Morgen helpt u om dat mogelijk te maken door een financiële tegemoetkoming van 90 euro voor materialen en professionele adviezen. Bewaar de kassabon of factuur daarom goed!

  • Dit zijn de voorwaarden voor de tegemoetkoming.
  • Zo vraagt u de financiële tegemoetkoming aan.

En er volgt meer…

In het eerste half jaar van 2022 volgen nog meer acties van Dorpen van Morgen om aandacht te vragen voor energiebesparing en hulp te bieden. Houd dus deze website, de lokale media en Facebook, Twitter en Instagram goed in de gaten. Want, we komen dit jaar je toe!

Vragen over dit initiatief?

Mail naar inactie@dorpenvanmorgen.nl

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp