E-Team Cazemier

“Doe, doe, doe er wat aan, doe wat voor het klimaat!” Gewapend met kleurige protestborden en deze woorden, verstoorde het E-Team van de Cazemierschool in Oudleusen een bijeenkomst van pratende klimaatbobo’s. Deze ludieke actie was het officiële startsein van de energie-campagne “Help het klimaat en maak alles weer op maat!”

Enkele weken eerder solliciteerden de leerlingen van de bovenbouw van de Cazemierschool in Oudleusen naar een plekje in het E-Team Cazemier, dat ging deelnemen aan de energie-battle voor basisscholen in Overijssel. Er werden tien gemotiveerde leden geselecteerd: Maud, Rosanne, Iris, Dani, Lotte, Sven, Kate, Lisa, Dilan en Veerle. Later uitgebreid met twee communicatiemedewerkers: Lieke en Kirsten. De twaalf kregen steun van juf Manouk en meester Arnold, van moeder Gerja en Ad van Duurzaam Oudleusen.

Minder energieverbruik

Uit de spannende brainstormsessie kwamen ideeën om het energieverbruik in het dorp Oudleusen te verminderen. Het team beperkte zich niet tot de school, maar wilde heel Oudleusen (en eigenlijk heel Dalfsen) energiezuiniger maken. Er werd een logo ontworpen en T-shirts besteld. Gelijktijdig werd in een kwartiertje van opborrelende creativiteit het bovenstaande lied gecomponeerd. Het werd de herkenningstune – het bleef lekker hangen en iedereen kon makkelijk meezingen. Het team werd overigens later ook nog op het Little Village-festival uitgenodigd, waar het op het hoofdpodium het lied ten gehore bracht.

Leren over energie

In de eerste fase ging het E-Team zich verdiepen in energie. Met de bus ging het naar het duurzaam kenniscentrum Hibertad in Hardenberg. Daarna gaf energie-coach Henk Nico een leuke en zeer leerzame masterclass over ledlampen. Een trip naar een energiezuinig huis in het dorp zat ook in het leerprogramma.

Tussendoor organiseerde het team een warme truiendag– in de school, maar ook een warme jassendag in de plaatselijk kerk. Van de Gemeente Dalfsen kreeg de hele klas een zgn. druppel, zodat de kinderen konden zien hoe lang ze douchten.


Iedereen Led

Samen met een bouwmarkt werd een led-lampenactie opgezet onder het motto: “Een ledlamp erbij, maakt iedereen blij”. Tegen een mooi prijsje kochten inwoners van Oudleusen (en omstreken) ledlampen om de oude gloeilampen te vervangen. 281 oude gloeilampen werden door het E-Team verzameld. Leden van het team deden alle bewoners van Oudleusen een folder in de bus en bezochten huizen in het dorp om te helpen bij het omwisselen van gloeilampen door zuinige ledlampen. Ook in het plaatselijke kulturhus De Wiekelaar werden lampen vervangen. In totaal werd voor 800 euro aan ledlampen gekocht. De actie leverde een besparing van 3500 watt.

Zonnepanelen

Een snelle actie om meer zonnepanelen op het dak van de school te plaatsen had succes. De brief aan het schoolbestuur werd met 33 zonnepanelen beloond. Een andere actie was het aanbod van radiatorfolie, dat veel energiebesparing oplevert.

Gedurende de hele campagne was er veel aandacht voor publiciteit. Niet alleen in de lokale bladen, zoals De Vechtanjer, De Dalfser Marskramer en de Dalfser Courant, maar ook op Dalfsennet en in De Stentor. Daarnaast had een groep een eigen Facebook-pagina, die veel bezocht werd. Eigenlijk kon niemand in de gemeente om de actie heen. Bij het bloedprikken in Nieuwleusen was het zelfs het gesprek van de dag. Bewustwording is steeds een belangrijk onderdeel van de actie geweest.

And the winner is…

Tenslotte ging het team hard aan de slag voor de eindpresentatie tijdens de finale van de E-Battle in Zwolle. Daar vertelden alle teamleden om beurten aan de driekoppige jury wat ze allemaal hadden gedaan en bereikt – afgewisseld met het refrein van het lied, dat werd meegezongen door klasgenoten die tijdens de finale het team ondersteunden.

E-Team Cazemier kwam tenslotte als overwinnaar uit de bus. Dat leidde tot een enorme ontlading van blijdschap! De provinciale E-Battle werd winnend afgesloten en daarmee kwam een eind aan een campagne van een krap half jaar. Tijd voor een feestje!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp