Helpende hand bij de Vecht

Na een lekkere kop koffie met stroopwafel in de mooie buitentuin van Gerard en Joos aan de Driehoeksweg, fietsen de leden van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen naar het pontje over de Vecht bij Hessum. Daar hijsen ze zich in opvallende hesjes en gaan met prikstokken en vuilniszakken op pad. Ook Tobias van 6 jaar is met zijn vader mee gefietst om te helpen met het opruimen van het afval langs de Vecht. Hij ziet nog snel bij de bosrand aan de oever van de Vecht een boom met een holletje. Wie zou daar wonen? De kabouters?

Schone rivieren

Het opruimen van afval in de bermen langs de Vecht maakt onderdeel uit van de landelijke actie Schone rivieren. Gestart in 2013 worden in het voor- en najaar delen langs de grote rivieren ontdaan van allerlei zwerfafval. In 2019 worden ook de IJssel en in 2020 de Vecht in het project betrokken. Plastic wordt het meest opgehaald. Vorig jaar was de opbrengt 168 volle vuilniszakken. Plastic is niet verteerbaar, valt geleidelijk uiteen en brengt veel schade aan de natuur en de gezondheid toe.

Groen Gebogen heeft het deel vanaf het pontje naar “Huisje aan de Vecht” tot aan de Brinkweg toebedeeld gekregen. We verdelen ons in twee groepen; de ene groep loopt vanaf het pontje richting de Brinkweg. De ander groep start vanaf het ‘Huisje aan de Vecht’ . Bij het huisje zitten drie mannen te vissen. Ze laten geen rommel achter, want we vinden niets. We struinen de bermen af en zien in de verte de gekleurde hesjes van de andere groep al. Jan heeft een paal gevonden. De Vechtzomp, ook een deelnemer aan deze actie, vaart over de Vecht en maakt een korte stop om de paal mee te nemen. Terug bij het ‘Huisje aan de Vecht’ is het resultaat een halve vuilniszak met afval waaronder blikjes, plastic doppen en wegwerpdoekjes. Deze materialen vervuilen gelukkig niet langer de oever en het water van de Vecht, zodat mens en dier hier weer volop en veilig kunnen genieten.

Groen Gebogen

De schoonwandelaars van Groen Gebogen vinden deze actie passen in de doelstellingen van de vereniging: het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.  Ook slechts een halve zak met troep, kan een wereld van verschil maken.  Daarnaast was het gezellig om al wandelend met jong en oud deze klus te klaren.

Wie de vrijwilligers van Groen Gebogen niet bezig heeft gezien, zou denken dat de kabouters aan het werk zijn geweest. Zo snel was de omgeving weer opgeruimd. Maar Tobias weet wel beter; kabouters bestaan niet en de rotzooi moeten we toch echt zelf opruimen. Maar als anderen het laten liggen, zijn daar gelukkig nog de vrijwilligers van Groen Gebogen die de Vecht een handje helpen.

foto’s boven: Janneke Dijkhof

foto’s boven: Evert Jan Goos (Dalfser Courant)

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp