Jong geleerd is oud gedaan

Op nationale natuurwerkdag zaterdag 5 november hebben leden van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen een deel van de Vechtoever schoon gemaakt.

Het verbeteren van de leefomgeving is een van de doelstellingen van de vereniging. Onze verzamelplek is Brinkweg 34. Na een goede start met koffie en koek, gaan de leden met prikstokken, hesjes en een vuilniszak op stap. Ook Robin van 4 jaar doet mee.

Goed bezig en genieten van de Vecht

We verdelen ons in twee groepen. De ene groep loopt naar het pontje, om daar vandaan terug te lopen naar de tweede groep om elkaar halverwege te naderen. Enkele leden zijn hier nog nooit geweest en verbazen zich over het mooie uitzicht. Er staat een schommelbank aan de waterkant. Bertil en Ellen nemen plaats om van het uitzicht te genieten. Het is mooi weer, niet te koud én droog. Er vliegen vijf chinookhelikopters over, die deelnemen aan een internationale militaire operatie. Vanaf één van de zomerhuisjes blaft een hond naar ons. Er liggen boten aan de ketting en een enkele surfplank van de bewoners van de zomerhuisjes goed verstopt in het hoge gras.

Niet voor niets

Robin vertelt dat er bij haar op school een boswachter is geweest en een meneer die veel over bomen weet. Die verhalen vond ze leuk. Al speurend komt Monique een stuk plastic tegen dat Robin in de afvalzak doet. Dat maakt haar blij, want daarmee helpt zij ook mee aan het schoonhouden van de Vecht en de oevers.

Het schoon houden van de natuur is goed voor mens en dier, o.a. voor de weidegrazers en de vissen. Zo’n 80% van het afvalplastic komt via de rivieren. Wanneer mensen deze vissen en het vlees van koeien of andere weidedieren consumeren komt het in het lichaam. En dat willen we voorkomen. We vinden het nodige aan plastic: een bierblikje, een stuk karton, een chips zak en wat ander afval. De opbrengst is een afvalzak vol. De provincie Overijssel, IVN, Schone Rivieren en de gemeente Dalfsen ondersteunen deze actie, die loopt van zaterdag 29 oktober tot zaterdag 5 november.

Zinvolle actie

Terug op het verzamelpunt is er een tweede beker koffie en we zijn het er allemaal over eens dat deze actie heel nuttig is én een goed gevoel oplevert.  Niet alleen houden we de Vecht leefbaar, maar tegelijkertijd versterken we de onderlinge band.

En dat kan allemaal onder de vlag van Groen Gebogen.

Interview: Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp