Roest rust bij Rietje Lassche

Consuminderen is tegenwoordig een hippe term. Voor Rietje Lassche was het altijd al dé manier van leven. De zorg voor mens, natuur en milieu zit ingebakken bij de inwoonster van Nieuwleusen. Zuinig zijn op spullen en dingen hergebruiken horen daarbij. “Bij de kringloop zeggen ze: Als het roestig is, moet je het bewaren voor Rietje.”

Heilige opdracht

“Ik zie het als een heilige opdracht om zorgvuldig met je omgeving om te gaan”, vertelt Rietje. “Dat klinkt misschien een beetje zwaar, maar ik denk dat het goed is je te realiseren dat je een slechts heel klein radertje bent in deze grote wereld. De meesten van ons hebben het verschrikkelijk goed in Nederland. Dat brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee, is mijn overtuiging.”

”Het leven is niet helemaal vrijblijvend.”

Zelf getimmerde tafel

Rietje werkt als woonbegeleider in de psychiatrie, als raadslid voor de ChristenUnie, als pastoraal werker bij de kerkelijke gemeente én is actief als vrijwilliger bij Nieuwleusen Synergie. Pasgetrouwd verhuisde ze veertig jaar geleden samen met haar man Arnold naar Blaricum en een paar jaar later naar Nieuwleusen. Hun huis richtten ze in met onder meer stoelen van oma en een zelf getimmerde tafel. “Je begon toen met wat er was. Haha, zo klinkt het alsof ik al tachtig ben! Maar eigenlijk is dat nog steeds ons normaal.” Inmiddels zijn de tafel en stoelen vervangen. “Het is niet zo dat ik eindeloos aan spullen hang, of uitsluitend tweedehands koop. De bank is bijvoorbeeld nieuw. Maar juist die combinatie van oud en nieuw geeft een huis karakter, als je ’t mij vraagt.” En charmant is het 100 jaar oude huis aan Den Hulst absoluut te noemen.

“Om spullen goed te houden, moet je ze direct na gebruik schoonmaken.”

De Waard tent

Ook Rietjes dochters -inmiddels uit huis- zijn opgegroeid met de overtuiging dat je zuinig moet zijn op spullen. “Soms lenen zij bijvoorbeeld onze De Waard tent die we 22 jaar geleden kochten. De kinderen weten dat we ‘m schoon terugverwachten. Om spullen goed te houden, moet je ze namelijk wel direct na gebruik schoonmaken. En als er iets aan mankeert, repareren we het direct. Op die manier gaat onze fijne tent dus al ruim twintig jaar mee.”

Rommeltuin met roestige objecten

De tuin van Rietje zou je kunnen beschouwen als een statement tegen ‘het materialistische gedoe’. “We hebben een echte rommeltuin. Gevallen blad laten we liggen voor de egels. We hebben een insectenhotel en planten en bloemen waar vogels, vlinders, bijen en andere insecten op afkomen.” Haar man zorgde ervoor dat al het regenwater werd afgekoppeld van het riool. Opvallend zijn de vele roestige objecten in de tuin. Rietje houdt ervan en haar collega’s bij de kringloop leggen roestige objecten inmiddels al apart voor haar. “We verspillen zo verschrikkelijk veel. Dingen die nog goed zijn, kun je toch rustig twee, drie keer hergebruiken? Niet alles hoeft perfect te zijn. Het krijgt juist charme als je het vaker gebruikt. Kijk, deze roestige kip. Dat is toch prachtig?

”Dingen krijgen juist charme als je ze vaker gebruikt!”

Opwinden

Hoe is het mogelijk dat we een weg verbreden en niet extra investeren in openbaar vervoer? Hoe kan het dat je voor 30 euro naar Londen vliegt en het 150 euro kost als je met de trein gaat? En al die ontbossing? Waar leidt dat toe? Het zijn dingen waar Rietje zich, samen met haar man Arnold, zeer over kan opwinden. Zelf maken ze daarom heel bewuste keuzes. Het huis is zo goed mogelijk geïsoleerd. De verwarming staat laag, liever dragen ze een trui. Er is geen droger in huis. En er wordt zoveel mogelijk biologisch en van het seizoen gegeten. “We zijn echt niet in alles duurzaam hoor. Zo vlogen we een aantal jaren geleden naar Noorwegen. Op de terugweg kozen we dan wel weer voor de trein. Dat is een stuk duurder en tijdrovender, maar minder belastend voor het milieu. Het mooie is dat het ook nog eens een compleet andere beleving geeft. We hebben heel veel leuke, interessante mensen ontmoet tijdens die reis.”

Positief

“Ik ben een positief mens. Er gebeuren veel mooie dingen. Heb je bijvoorbeeld al de bloeiende bermen gezien aan de Jagtlusterallee? Dat soort vriendelijke acties, daar kan ik echt van genieten.”

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp