Testen van de waterleskist

Dit jaar heeft het Waterschap samen met de projectgroep Groen van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen een waterleskist samengesteld. Vrijdagmiddag 9 december heeft een groepje leerlingen van De Spiegel de waterleskist getest. Ilona Dijkman, oudervrijwilliger op deze basisschool, is elke vrijdagmiddag op de natuurboerderij Lindehoeve aanwezig om leuke natuuropdrachten met de leerlingen te doen. En voor een uitstapje naar de vijver aan de Thomas à Kempislaan is Ilona zeker in om met de leerlingen de waterleskist uit te proberen.

Water

Mensen kunnen niet zonder water; we drinken het, we douchen ons en na een bezoek aan het toilet gebruiken we ook weer water. We zwemmen in water, soms ook in natuurwater.  Juist omdat water zo belangrijk voor ons is, moeten we zuinig met water omgaan. En het waterschap zorgt ervoor dat wij dit allemaal met schoon water kunnen doen.

Opdrachten

Na het zien van een filmpje gaan de leerlingen aan de slag. Maar eerst wil iemand weten of er nu ook kikkerdril te vinden is. Nu niet, daarvoor moeten we wachten tot het voorjaar. Een groepje gaat aan de slag met schepnetjes, witte onderzoekbakjes en loeppotjes. Een leuke opdracht om te doen en tot onze verbazing is er, ondanks de kou, nog veel leven in het water. Aan de hand van de zoekkaart ‘Waterdieren’ proberen de leerlingen erachter te komen welke diertjes het zijn. In het loeppotje zien de leerlingen het waterdiertje groter. Wat is er gevonden? Larven van vermoedelijk een waterjuffer, een staafwants, een haft larve en ook een poetsslak.

Helder water

Een ander groepje gaat met een secchischijf onderzoeken hoe diep en hoe helder het water is. Daarvoor moet het schijfje helemaal onder water verdwijnen totdat je het niet meer kunt zien. We ontdekken dat het water in de vijver niet zo diep is en schuin afloopt naar het midden. En de leerlingen constateren met de secchischijf dat het water helder is.

Diploma

De tijd van het jaar zorgt ervoor dat we niet te lang in het water bezig kunnen zijn. Het is kouder geworden. Tot slot gaan de scholieren een gevonden waterdiertje natekenen. Aan het eind van het uur reikt Demi de Kleine van het Waterschap een diploma uit aan de leerlingen. En omdat Daan, Damian, Kasper, Robin en Milan de eerste groep is die de waterleskist test, ook een boekje over Droppie, de waterdruppel en een sleutelhanger.

Interview: Janneke Dijkhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp