Kerk en energie

In de katholieke kerk in Hoonhorst is het verwarmingssysteem aangepast. Oorspronkelijk was het plan de kerk aan te sluiten op het warmtenet van de houtgestookte dorpsCV, maar het realiseren van de warmteleiding vanaf de dorpskachel naar de kerk bleek uitermate lastig en kostbaar.

Was het voorheen zo dat de warme lucht op ongeveer 2 meter over de hoofden van de kerkgangers de kerk werd ingeblazen om vervolgens naar boven te stijgen en via het  enkel glas de kerk weer grotendeels te verlaten; nu zitten de kerkgangers er warmpjes bij.

De warmte-installatie is geheel vernieuwd en aangepast. Warme lucht wordt de kerk ingeblazen en vervolgens via een ingenieus rooster- en technisch systeem over de grond terug gezogen. Boven in de kerk zijn voorzetramen geplaatst om warmteverlies daar te minimaliseren.

Het geheel is fraai weggewerkt in een object in de vorm van een kelk. Het ontwerp en de uitvoering daarvan is gedaan door een Hoonhorster.

In de nieuwe situatie bespaart de geloofsgemeenschap Hoonhorst ongeveer de helft aan energie en dus ook veel kosten. Een bezoek aan de kerk is daardoor veel comfortabeler geworden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp