Waarom €75 retour?

Dorpen van Morgen geeft, samen met de gemeente Dalfsen, 75 euro terug als inwoners van de gemeente energiebesparende maatregelen treffen. Lees hier alles over die actie. Eigenlijk hadden we een Energiespel met de inwoners van Oudleusen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Dalfsen willen spelen….

De We-Energy Game is een bordspel dat is gemaakt om inzicht te geven in de opgave van de energietransitie voor Dalfsen. Na afloop zouden deelnemers een waardebon ontvangen om in huis energiebesparende maatregelen te treffen. Het geld hiervoor is afkomstig van een subsidie die Dorpen van Morgen en de gemeente Dalfsen ontvingen via de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).

Door corona viel dat plan in duigen en bedachten we een alternatief plan: een magazine met een waardebon.

Over de We-Energy Game

De We-Energy Game is ontwikkeld door Frank Pierie van Hanzehogeschool Groningen en op verzoek van de Dorpen van Morgen vertaald naar Dalfsen. Het doel van het spel is de hele gemeente elektrisch-energieneutraal te maken.

De spelregels

Met zes spelers, een kaart van de gemeente Dalfsen en een portie zonnepanelen, windmolens, biovergisters, accu’s en poppetjes kun je van start. In het spel zijn verschillende belangen; iedere speler krijgt een belang toegewezen om te vertegenwoordigen. Er is bijvoorbeeld een financiële vrouw (of man), maar ook iemand die vooral inzet op de hoogst mogelijke energieopbrengst. Om beurten moet een speler een actie ondernemen, zoals een windmolen plaatsen. Zo’n actie bepaalt voor iedere speler hoeveel plekken hij vooruit of soms achteruit moet.

Veel windmolens plaatsen, is natuurlijk goed voor de energieproductie, maar slecht voor de financiën en het draagvlak onder de bevolking. Beide spelers gaan door die windmolens flink in de min. En voordat je het weet, vecht je elkaar de tent uit om de rest voor te blijven. Hoe kom je uit die situatie?

Een voorproefje

De We-Energy Game zet aan tot nadenken over de uitdagingen en dat is misschien wel het begin van de oplossing. Met de raad en B&W hebben we in september 2020 het spel gespeeld. Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen, was daarbij aanwezig. Lees haar ervaringen:

 

Iedereen wil winnen!

“Alsof je RISK voor je neus kreeg, of Kolonisten van Catan. Zo aantrekkelijk zag het energiespel eruit dat wij midden september als raads- en collegeleden op tafel vonden. En toen we het spel, onder begeleiding van de enthousiaste vrijwilligers van de Dorpen van Morgen, gingen spelen, bleek wel dat dezelfde sentimenten opspeelden als bij RISK of Catan: iedereen wilde winnen!

Al gauw werd duidelijk dat het menens is met duurzame energie. Dat het geen makkelijke opgave is om na te denken over waar windmolens en zonnepanelen moeten komen, of vergisters. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie opwekt, dat je het ook kunt betalen met elkaar, en dat je als inwoners ten slotte ook nog vreedzaa


Aan tafel bleek dat vrijwel iedereen (ja, ook ik….) een sentiment van not-in-my-backyard niet kon onderdrukken. Liever geen verandering in je woonomgeving. En dus al die zonneparken lekker snel naar de hoek verplaatsen waar dat raadslid of collegelid woont die erg vóór duurzame energie is. Ha! Dat zal ze leren! Maar ja. Dan kom je er samen echt niet uit.
m met elkaar blijft samenleven? Dat valt nog niet mee!

Zoals zo vaak ga je alleen sneller, maar kom je samen verder. Nadat we al gauw bedachten dat we toch moesten gaan voor het gezamenlijke belang, konden we onze optimale energiemix relatief eenvoudig realiseren. Maar, zoals bij vrijwel alles in het leven, is er eigenlijk nooit iets dat alleen maar voordelen kent. Ook in dit geval.

De We-Energy Game maakte op levendige wijze duidelijk dat het laten slagen van de energietransitie en het realiseren van voldoende duurzame energie bij uitstek iets is waar we samen de schouders onder moeten zetten.

Een waardevolle ervaring. En na het spel bleek iedereen dubbel winnaar: we kregen allemaal een waardebon waarmee een deel van een investering in energiebesparing in je huis wordt vergoed. Ik hoop van harte dat ook u de waardebon goed gebruikt.”

Erica van Lente
Burgemeester gemeente Dalfsen

Vertel het verder!

Heb je al 75 euro teruggevraagd? Super! Vertel het ook verder.
Download deze afbeelding en deel ‘m via WhatsApp met vrienden, familie en buren in de gemeente Dalfsen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp