Column: Een boom opzetten

boom opzetten - jannet kroes

Jannet Kroes zet een boom opDe groene pen is dit keer in handen van: Jannet Kroes
Woonplaats: Hoonhorst
(Vrijwilligers)werk: Jannet werkt als beleidsmedewerker bij de Kring van Pensioenspecialisten. Daarnaast is ze actief als bestuurslid bij Duurzaam Hoonhorst.

Tijd om een boom op te zetten

Onlangs ben ik gevraagd een boompje op te zetten op de website van Dorpen van Morgen. Dat wil zeggen, een column te schrijven met een duurzame insteek.

Vandaar dat ik hier mijn ervaringen deel van mijn voorbereidingen voor een landelijk congres in het kader van mijn werk voor de Kring van Pensioenspecialisten. Daarvoor was ik in het Bomencentrum in Baarn. Een mooie locatie met een ruim paviljoen waar dat congres ook in deze anderhalvemetermaatschappij veilig gehouden kan worden.

Ik arriveerde bij de zogeheten Jardin d’ Hiverre, via een opvallende oprijlaan waar het wél gelukt is om bomen scheef te planten én uitbundig te laten groeien. Er schoot me direct het bijzondere kunstproject tussen Eefde en Zutphen, het Witte Lint, in gedachten. Ruim 1000 witte meidoorns werden langs de N348 kunstzinnig scheef gepoot, maar de harde westenwind blies ze nog verder uit het lood of volledig omver. Door vraat van de kever belandden de meidoorns uiteindelijk collectief in de houtversnipperaar. Ik stel voor dat de gemeente Zutphen voor een eventuele nieuwe aanplant nog maar eens een kijkje in Baarn gaat nemen (voor zover er in deze bijzondere tijd nog geld voor kunst wordt vrijgemaakt).

Kijk naar de biotoop

Vergroening van de omgeving is mooi, maar wat dat kunstproject mij leert, is vooral te kijken naar de biotoop. Zo heeft een werkgroep in Hoonhorst jaren geleden een haag van meidoorns – overigens fier rechtop – aan de rand van het dorp gepoot. In vroegere tijden kwam die meidoorn in deze omgeving veelvuldig voor. De aanplant vormt een mooie entree als je vanaf Dalfsen het dorp binnenkomt. Het vraagt wel om regelmatig onderhoud, want de braam en het gras kunnen de haag snel overwoekeren. En nu, een paar jaar verder, is te zien dat de meidoorn in deze omgeving het prima naar de zin heeft (wie niet?) en dat vrijwilligers met plezier de meidoorn van de woekeraars ontdoen.

Meidoornhaag Hoonhorst
Meidoornhaag Zwarteweg Hoonhorst

Tijd om te planten

Laat je door dit verhaal niet weerhouden een boompje op te zetten. Het najaar en dus de planttijd komt er immers aan. “De gemakkelijkste weg is gelijk ook de oudste weg” leerde ik. “Probeer eens de Ginkgo Biloba ofwel de Japanse Noten- of Tempelboom”. De Ginkgo staat symbool voor tijdloosheid en is de oudste nog levende boomsoort ter wereld. Al meer dan 200 miljoen jaar genieten mensen in de schaduw van het bladerdek. Hij is bestand tegen ziekten, plagen, luchtverontreiniging, vuur en extreme koude. De boom draagt niet voor niets de naam van ‘levend fossiel’: een goeie boom om op te zetten in ons veranderende klimaat.

Ginkgo biloba
Japanse Tempel- of Notenboom

Groene vingers of een ‘groene’ pen? Neem het stokje van mij over en deel je duurzame ervaringen met Dorpen van Morgen.

Jannet Kroes, bestuurslid Duurzaam Hoonhorst

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp