Groen! Ga je ook meedoen?

We weten inmiddels allemaal dat het met bepaalde plant- en diersoorten niet zo goed gaat in ons land. De laatste jaren hoor je bijvoorbeeld vaak dat de bijen met uitsterven worden bedreigt, terwijl ze juist een belangrijke schakel zijn in de cyclus van de natuur. Wat kunnen we doen om op dit gebied het tij te keren?

Binnen de duurzame dorpen van Dorpen van Morgen zijn momenteel twee werkgroepen actief. De werkgroep Groen van Groen Gebogen in Dalfsen en de werkgroep Vergroenen van Nieuwleusen Synergie.  Beide  organiseren allerlei activiteiten binnen hun kern. Zo heeft de werkgroep in Dalfsen recentelijk de bewegwijzering voor de beweegroute in de wijk Polhaar-Oost laten maken en houdt ze zich al enige tijd bezig met de actie van Operatie Steenbreek. Bij deze actie worden inwoners van Dalfsen opgeroepen om de tuin te ontdoen van steen en tegels. In plaats daarvan kan er meer groen een plek krijgen in de tuin.

Dat is niet alleen heel positief voor de biodiversiteit (meer planten- en diersoorten in onze omgeving), maar het heeft nog meer voordelen. De laatste jaren hebben we steeds vaker hete zomers. Van stenen is bekend dat ze de hitte vasthouden, in tegenstelling tot een groene omgeving die voor schaduw zorgt en koelte brengt. Ook kan een tuin waar alleen maar stenen liggen, het regenwater bij grote plensbuien niet zo goed kwijt als een groene tuin dat kan. Met meer groen in de tuin scheelt het daarom ook overstromingen van het riool.

Een groene tuin houdt het dus letterlijk en figuurlijk frisser!

Ook kan het voor een buurt een ander positief effect hebben als samen de openbare ruimte van meer groen wordt voorzien. Boomspiegels beplanten geeft bewezen minder straatafval en een uurtje samen wat in de buurt doen met groen levert je misschien zo maar een leuke ontmoeting op met een buur. Bovendien heeft een groene omgeving een positief effect op onze gezondheid omdat we ons, omringt door groen, vaak minder stressvol voelen. Denk maar aan een wandeling in het bos.

Ook zin in meer groen in je buurt? Voor Dalfsen en Nieuwleusen kan je contact opnemen met een lid van de werkgroep. Voor de andere dorpen kan je je melden via:

Meer groen? Laten we het samen doen!

Over biodiversiteit hebben we in juni 2021 een reeks artikelen gepubliceerd.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp