Een groener Nieuwleusen

Nieuwleusen Synergie heeft een werkgroep Vergroenen gestart. Deze werkgroep wil de natuurlijke rijkdom en de eigenheid van het gebied in en rond Nieuwleusen vergroten en laten beleven.

Kijk maar eens goed. Er is  veel meer dan je op het eerste oog ziet. De werkgroep wil het enthousiasme over allerlei soorten planten en dieren delen met een ieder die interesse heeft. Enig idee hoeveel libellen of nachtvlinders hier voorkomen? En heb je de orchideeën wel eens gezien?

Die rijkdom aan soorten kan toenemen door een wat andere inrichting of ander gebruik. Dat is in het belang van bijvoorbeeld de bijen, die we niet kunnen missen voor de bevruchting van onze fruitbomen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de Jagtlusterallee.

Verder gaat de werkgroep aandacht besteden aan de historische ontwikkeling van het gebied; hoe is het ontgonnen, hoe zag het landschap er in de loop van de tijd uit? De kaart uit 1908 laat zien dat er in 100 jaar heel veel is veranderd. Wat is er van dit beeld terug te vinden als je nu fietst over het Westerveen of de Meele?

Kan het landschap om Nieuwleusen mooier worden? En zo ja, hoe kan dat worden bereikt?

Geïnteresseerd?

De werkgroep wil graag met Nieuwleusenaren in contact komen die ook enthousiast zijn, kansen zien en willen mee helpen om Nieuwleusen te vergroenen. Contact adres: Jaap Hadders, jlhadders@home.nl

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp