Bij onze buren bloeien inmiddels weelderig de wilde bloemen: korenbloem, klaproos, margriet, boterbloem, koekoeksbloem, distel, teveel om op te noemen. En iedere keer komen er nieuwe bij. We zien het resultaat van een verrassende en kleurige metamorfose. Wat eerder een grasstrook rond de vijver was die groen kleurde van het mos, is nu een tuin waarin biodiversiteit met een hoofdletter B geschreven kan worden. De B van bloemen, bijen en bomen.
Natuurvijver
Het begon jaren geleden toen enkele buren gezamenlijk een stukje weiland kochten, grenzend aan de achtertuinen. Voor de ene buur was die uitbreiding een uitkomst voor de voetballende kinderen. Voor de andere buur kwam de lang gewenste natuurvijver in zicht. Dat laatste gold voor de buurtjes Jan en Annie. Zij besloten hun vijver vlakbij hun terras dicht te gooien voor de veiligheid van de kleinkinderen. Op dat extra stukje grond wat verderop in de tuin hadden ze voldoende ruimte om weer een waterpartij aan te leggen, want water geeft altijd reuring in de tuin: het trekt veel vogels, amfibieën, insecten en bijzondere planten aan. Een stevig houten hekwerk tussen terrasdeel en het achterste tuindeel zorgde ervoor dat de kleinkinderen niet gemakkelijk bij de nieuw aangelegde natuurvijver konden komen. En nu ze groter zijn, staat het hek open en genieten ook de kleinkinderen van de vijver en bij strenge vorst wordt er zelfs op geschaatst.
Gras en mos ruimen het veld voor kleurrijke tuin
Het grasveld rondom de vijver bevatte meer mos dan gras en leverde Jan veel werk op; maaien, wieden, verticuteren en noem maar op. Maar het mos liet zich niet makkelijk verjagen. Zou bemesten en kalken dan de oplossing zijn? De buurman gooide het over een andere boeg; hij hoorde van de actie ´Biodiversiteit´ waarbij het Anjerpunt van Hoonhorst wilde bloemenzaad verstrekte. Hij zette rigoureus de schop in het mossige gras, spitte de boel flink om, zaaide het mengsel op de braakliggende delen en na enkele maanden werd zijn inspanning beloond met een zee van bloemen. Inmiddels schik gekregen van het ´andere tuinieren´ ontdeed hij nog meer plekken van graszoden en bestrooide deze met bloemenzaad. Ook kwam er meer ruimte om zijn groenten- en fruittuin uit te breiden. En zo maakte hij van de nood een deugd: het mos maakte plaats voor verschillende kleurrijke gewassen.
“Het gras bij de buren is altijd groener”
Het gekwaak van de kikkers uit de vijver, samen met het zoemen van de bijen maakt dit een plek waar mens en dier volop van genieten. En het aloude gezegde “het gras bij de buren is altijd groener”, krijgt een andere betekenis. Kijk maar eens naar deze mooie beelden.