Ondernemers tegen voedselverspilling

Wist je dat zo’n 9% van ons eten ongebruikt in de afvalbak verdwijnt? Ook bij ondernemers in de gemeente Dalfsen belandt helaas het nodige in de container. In de strijd tegen voedselverspilling hebben al meerdere ondernemers zich aangesloten bij Too Good To Go. Bakkerij van der Most, Albert Heijn, Jumbo, Lidl in Dalfsen en COOP in Lemelerveld bijvoorbeeld. We spreken COOP-eigenaar Johan Neppelenbroek.

Waarom hebben jullie je aangesloten bij Too Good To Go?

“Voedselverspilling is iets waar wij allemaal veel moeite mee hebben. Een producent produceert geen voedsel om het in de container te laten verdwijnen. En als supermarkt doe je er ook alles aan om dit te voorkomen. Too Good To Go helpt ons daarbij.”

Hoe kun je al die voedselverspilling verklaren?

“Natuurlijk begint het bij jezelf. Als we met z’n allen niet meer kopen dan nodig is en de maaltijden zo bereiden dat het voldoende is, dan kunnen we de verspilling al een heel stuk terugdringen. Eigenlijk kun je wel constateren dat we met elkaar een beetje verwend zijn. Het liefst willen we dat alles wat we kopen, zeven dagen in de week beschikbaar is. De levensmiddelenhandel speelt daarop in. En daarbij wordt af en toe de hoeveelheid verkeerd ingeschat.”

Hoe werkt Too Good To Go?

“Je downloadt de app ‘Too Good To Go’ en logt in. In de app zie je vervolgens welke ondernemers die dag pakketten aanbieden. Je koopt dan een pakket afgeprijsde producten voor € 4.99, terwijl deze producten een normale verkoopwaarde hebben van rond de € 15.-. Uiteraard proberen we een dusdanig pakket samen te stellen waarmee nog prima gevarieerd kan worden.”

Wat kunnen mensen nog meer doen?

“Het is belangrijk te weten dat een THT-datum (tenminste houdbaar tot) markeert tot wanneer het artikel uiterlijk verkocht mag worden. Dat betekent niet dat het product de volgende dag niet meer goed is. Uiteraard moet je daar oplettend mee omgaan, maar nu zie je dat veel producten ook thuis te snel worden weggegooid. Gelukkig zijn er al veel mensen bewust mee bezig zijn. En het is mooi te zien dat er al goed gebruik wordt gemaakt van Too Good To Go. Zo strijden we samen tegen voedselverspilling!”

Duurzamer supermarkt

Naast aandacht voor voedselverspilling heeft COOP Lemelerveld tijdens de laatste verbouwing in 2018 ook de nodige maatregelen getroffen om verder te verduurzamen. Johan Neppelenbroek: “We hebben een nieuwe koelinstallatie die als koelmiddel gebruikmaakt van CO2 in plaats van het milieuonvriendelijke gas freon. De warmte die de koelinstallatie opwekt, gebruiken we om de winkel te verwarmen. We moesten alle koelingen vervangen, maar het energiegebruik werd daardoor wel een heel stuk lager. Sinds die periode zijn wij dan ook gasloos en dat bevalt ons prima.”

 

Dit artikel verscheen ook in het magazine van Dorpen van Morgen.
Meer weten? Mail naar info@dorpenvanmorgen.nl

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp