Sedumdak in Oudleusen biedt voordelen

“Ook omdat het heel leuk is”, is het antwoord van Dick van Spijker uit Oudleusen op de vraag waarom hij heeft gekozen voor een sedumdak op zijn nieuwe tuinschuurtje. Vanuit zijn slaapkamer kan hij de hommels, de bijen en de vlinders zien op het dak.

“Vorig jaar hebben we veel straatwerk en grind uit onze tuin verwijderd. Dit jaar is de oude tuinschuur afgebroken en vervangen door een nieuwe die aan de eisen van deze tijd voldoet. Zwarte planken met Douglas kozijnen en afwerking. Een lessenaar model waar we een muurkas tegen aan hebben geplaatst om wat eigen groente te kunnen opkweken.

Een steentje

Ik had al eens wat gelezen over een groene vegetatie voor op de daken. Vaak gaat het om grote oppervlaktes. Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

Allemaal voordelen, maar op een schuur van 9 vierkante meter….. Toch hebben we sedumplantjes op het dak gezet. Puur omdat we er een goed gevoel bij hebben. Zo dragen we toch ook een klein steentje bij aan het groener maken van Oudleusen. Alhoewel een steentje …..”

Voordelen

Een korte rondgang op internet geeft meer informatie over de vele voordelen van zo’n sedumdak. Sedum is een familie van verschillende vetplantjes die goed bestand zijn tegen droge en warme periodes, maar ook tegen vochtige periodes. De plantjes beschermen het dak tegen alle mogelijke weersomstandigheden (en UV-straling) en daardoor gaat zo’n dak 40 tot 50 jaar mee. Het plantje is heel sterk en behoeft weinig onderhoud. Bovendien werkt het isolerend – ook wat betreft geluid. Bijna ieder dak, zelfs schuine, is geschikt als het maar de juiste draagcapaciteit heeft.

Biodiversiteit

Misschien wel het belangrijkste voordeel van sedumdaken is versterking van de biodiversiteit. Ze worden dan ook “groene eilandjes in de grijze stadswoestijn” genoemd. Planten, vogels en insecten vinden hier een eigen plek om in alle rust – zonder verstoring door de mens – te leven. Ze vinden hier voedsel en een plekje om te rusten en te nestelen. Door te kiezen voor inheemse sedumsoorten, zoals acre, album en sexangrulare, wordt het effect op de biodiversiteit nog sterker. Ook de toevoeging van andere planten, stenen (waarop vlinders kunnen rusten) en een paar dode takken (een plek voor de insecten) wordt het nog interessanter.

Kosten en subsidie

Het aanleggen van een sedumdak hoeft niet duur te zijn. Er zijn overigens verschillende subsidiemogelijkheden. In de gemeente Dalfsen moet je bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta zijn . Ook zou je kunnen kijken naar een mogelijke combinatie met het afkoppelen van je dak van het riool – hier heeft de gemeente Dalfsen een subsidie voor.  Beide subsidiepotjes zijn weliswaar op voor 2020 (mede door de klus-hausse ten gevolge van corona), maar in 2021 zijn er weer nieuwe kansen.

Het aanleggen van een sedumdak is niet veel werk. “Al met al kostte het ons twee en een half uur met twee personen”, aldus Dick.

Heb je zelf ervaring met sedumdaken? Laat het ons weten. Foto’s zijn ook altijd welkom.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp