Voedselbank draait door

Wekelijks voorzien ruim 40 vrijwilligers van Voedselbank Nieuwleusen en Dalfsen zo’n 50 huishoudens in de gemeente van voedselpakketten. Gerrie van Lenthe is coördinator van de voedselbank in Nieuwleusen. “In coronatijd hebben we nog eens extra mogen ervaren hoeveel mensen het hart op de goede plek hebben.”

Als diaken bij de kerk, sprak ze er wel eens over met collega’s: “Kunnen we het de mensen die naar de Voedselbank in Zwolle moeten rijden niet wat makkelijker maken?” Na een bezoek aan Zwolle, bezocht ze wat gezinnen in de gemeente met de vraag of ze het zagen zitten, zo’n uitgiftepunt dichtbij huis. Gerrie: “Ze reageerden allemaal enthousiast. Het scheelt hen aanzienlijk in reiskosten. En dat is natuurlijk heel welkom als je het al niet breed hebt.”

Tranen in de ogen

En dus kwamen er uitgiftepunten van Voedselbank Zwolle in zowel Dalfsen als Nieuwleusen. Er is een gezamenlijk bestuur. Gerrie maakte de groei van de Voedselbank in Nieuwleusen van dichtbij mee. “We hebben een redelijk anonieme plek gekozen voor ons uitgiftepunt. Uit het zicht van jan en alleman. Je moet weten dat veel mensen de eerste keer hier met tranen in de ogen komen. Het is geen pretje om afhankelijk te zijn van de voedselbank,” legt Gerrie uit. “Maar naar gelang van tijd wordt dat makkelijker en zijn mensen heel blij met alle producten die ze hier krijgen.” Om de drempel wat te verlagen, bezoekt Gerrie altijd nieuwe gezinnen. Ze vertelt: “Dan geef ik ze vast een tas en een plattegrond en hebben ze mijn gezicht gezien. Ik weet hun situatie nooit en dat hoef ik ook niet te weten. De intake wordt gedaan door iemand anders. Sommige mensen vinden het fijn hun verhaal bij mij te doen. Anderen niet. Voor mij is alles prima.”

Brood, vlees, aardappelen

De Voedselbank krijgt vanuit veel kanten eten en drinken aangeleverd. Gerrie: “We stellen eigenlijk elke week een verrassingspakket samen. Ik raad de mensen ook altijd aan om eerst bij ons te komen en dan pas naar de winkel te gaan om te kopen wat ze nog missen.” “Brood is er altijd in overvloed,” vervolgt Gerrie, “dankzij de bakkers die aangesloten zijn.” Ook veel lokale supermarkten leveren producten. “Bij de ene supermarkt gaan we eens per vijf weken langs voor houdbare producten. Regelmatig zijn we verrast met heel veel aardappelen die ze zelf niet meer mogen verkopen, maar nog prima zijn. Van een andere supermarkt krijgen we wekelijks vlees. Dat vriezen zij in, volgens de richtlijnen mogen we namelijk zelf geen vers vlees invriezen.”

Vitamines uit Sociale Tuin

En dan is er de Sociale Tuin in Nieuwleusen, waar vrijwilligers speciaal voor de Voedselbank groente en aardappelen verbouwen. “We zijn heel blij met de vitamines die daar vandaan komen; sla, wortels, bonen, andijvie, kool, enzovoort. Sommige producten bewaar ik thuis zodat we ze in de maanden daarna ook nog kunnen uitdelen.” Er gaat niets verloren van de kostbare oogst: “De producten komen eerst bij mij in Nieuwleusen. Wat overblijft, breng ik naar Dalfsen, waar ze er porties van maken voor klanten. Als we dan nog over hebben, brengen we het naar Zwolle. Er wordt niets weggegooid.”

Hartverwarmende donaties

In coronatijd konden de reguliere leveranciers minder producten leveren. Maar de Voedselbank heeft nooit mensen zonder pakket naar huis hoeven sturen. Gerrie vertelt: “We kregen financiële steun van de regering en donaties van allerlei mensen en organisaties. Zo wilde de kerk producten schenken die we konden bestellen bij de groothandel die het op zijn beurt wilde verdubbelen. Geweldig om te zien hoeveel mensen het hart op de goede plek hebben!”

Voedselbank steunen?

Wil je de voedselbank steunen? Op dit moment zijn er genoeg vrijwilligers, maar financiële middelen en houdbare producten zijn altijd zeer welkom! Mail daarvoor naar voedselbank.dalfsennieuwleusen@gmail.com

 

 

 

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp