Geen voortuin, toch groen

Thijs Mosterman woont in de Bloemendalstraat, midden in Dalfsen. Een straat waar de voorgevels van veel huizen en winkels direct grenzen aan de straat. Een voortuin ontbreekt dus. Om toch groen toe te voegen, ging Thijs aan de slag. Een inspirerend voorbeeld van Operatie Steenbreek.

Wat was de aanleiding voor de steenbreekactie?

Ik zie om mij heen veel bestrating en steeds minder groen. Dat vind ik jammer. Het doel is om Dalfsen groener, mooier en gezonder te maken, wie wil dit nou niet? In de lokale media had ik iets gelezen over Operatie Steenbreek. En in de binnenstad van Zwolle zag ik een paar prachtige geveltuintjes in een paar steegjes. Vandaar dat ik ook aan de slag ben gegaan.

Wat heb je precies gedaan om te vergroenen?

Wij wonen in de Bloemendalstraat, midden in Dalfsen. De voorgevel van veel huizen en winkels in het centrum grenzen direct aan de straat en hebben geen voortuin. Vaak zijn de stoepstenen doorgelegd tot aan de gevel. Veel mensen vinden dit strak en netjes maar wij vinden dit kaal en lelijk.

De stoep voor ons huis is breed en er is voldoende ruimte om een paar rijen klinkers te verwijderen. Na overleg met de gemeente hebben wij de stenen er netjes uit gehaald. Vervolgens het gele zand eruit gespit en zwarte grond teruggebracht. In deze strook van ongeveer 30cm breed staan nu kleurrijke vaste planten. We hebben gekozen voor planten die goed tegen droogte kunnen en weinig onderhoud nodig hebben, zoals blauwe regen, salvia, maagdenpalm, veronica en siergras.

Wat is het effect van deze steenbreek actie?

Wij vinden het aangezicht van de straat en ons huis mooier geworden. Door ook twee klimplanten tegen de gevel te zetten, krijgen we nog meer groen en bloemen. Voorbijgangers reageren positief en verrast. Mensen met kinderwagens en rollators kunnen er gemakkelijk langs. Ook hebben de bijen het tuintje inmiddels ontdekt.

Zorgde de actie voor veel werk?

Nee, dat valt reuze mee. Ik ben zelf handig dus heb veel zelf gedaan. Maar een handige buurman, familielid of hovenier legt een geveltuintje in een paar uurtjes aan. De eerste weken moesten we wel veel water geven maar dat is geen vervelend klusje. Dankzij onze regenton was hiervoor geen kraanwater nodig.

Heb je nog meer gedaan in het kader van actie steenbreek?

We hebben onze achtertuin ook vernieuwd. Daarbij hebben we veel ruimte vrijgehouden voor groen. Ook hebben wij een aantal grote bomen laten staan, zodat we ook kunnen genieten van de koele schaduw.

Bij het speeldeel voor de kinderen hebben wij boomschors gestrooid en dat werkt als een soort regenwaterspons.

Daarnaast is een groot deel van ons dak afgekoppeld van het riool. De regenpijp is eerst verbonden met een grote ondergronds regenvat van 1.500 liter. Met een pompje kunnen we een droge periode overbruggen.

De overloop stroomt in een kuil met grindgaten onder de trampoline. Hierdoor blijft het grondwater op peil.

Voor het afkoppelen hebben wij de afkoppelsubsidie van de gemeente aangevraagd. Naast de tank, buizen en grindgaten hebben wij van de subsidie het geveltuintje aangelegd.

Raad je actie steenbreek aan?

Jazeker. Door stenen te verwijderen zorg je voor een groene, gezonde en mooie leefomgeving. Het is een kleine moeite met veel effect. Het hoeft niet meteen groot, begin met 1 of 2 tegels en start met genieten.

Houd dorpenvanmorgen.nl in de gaten voor meer steenbreekacties.

Lees hier verder voor een voorbeeld in Hoonhorst hoe je in je eigen tuin de Subsidieregeling van de gemeente Dalfsen kunt toepassen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via Whatsapp