Ben je een beetje uitgekeken op je tuin? Dat is een mooie gelegenheid om je tuin te vergroenen en het dakwater van het riool af te koppelen. Ik ben Marjel Das en woon samen met mijn familie in de Heideanjer in een eind jaren ’70 wijk. Via mijn werk wist ik dat actie Steenbreek bestaat. Ik vind het een sympathieke actie. Het spreekt me aan dat je zelf heel kleinschalig iets kunt doen. Ik doe daarnaast graag iets om water meer ruimte te geven en groen een kans.
De planten in onze tuin deden het niet meer goed en andere planten werden te groot. Ook vonden we de inrichting van de tuin saai. We wilden een minder saaie tuin die beter bestand is tegen de droogte en heftige buien. En we vonden het belangrijk dat de tuin op de een of andere manier bijdraagt aan de natuur. Bijvoorbeeld door de plantkeuze. We wilden planten die insecten leuk vinden en die tegen droogte kunnen.
Ook wilden we ervoor zorgen dat de tuin meer koelte gaat bieden in en om huis. Dat kan namelijk. Groen zorgt voor een veel lagere gevoelstemperatuur bij hitte. Gras kan voor 4 graden verschil zorgen. En als je in de schaduw onder een boom staat kan dat wel 15 graden schelen! Tot slot wilden we zoveel mogelijk stenen hergebruiken. Kortom, we vonden het een goed moment om onze tuin ‘klimaatproof’ te maken.
Gras kan voor 4 graden verschil zorgen!
Wat heb je precies gedaan om te vergroenen?
In de tuin hebben we verdiepingen aangebracht. Van de oude stenen uit de oprit zijn muurtjes gemaakt langs deze verdiepingen. Vervolgens hebben we de regenpijpen ‘afgezaagd’. Het regenwater komt nu niet meer in het riool, maar in de regenton en de verdieping terecht. In de oprit hebben we open stenen gebruikt waartussen gras mag groeien.
Wat is het effect van deze steenbreek actie?
De planten die in de nieuwe tuin staan, geven straks weer kleur aan de tuin, kunnen tegen een stootje, zijn goed voor insecten en hebben weinig onderhoud nodig. We hopen met meer groen het huis iets koeler te houden tijdens hete dagen. En we hebben na een flinke bui gezien dat de verdieping goed zijn werk heeft gedaan.
Zorgde de actie voor veel werk?
We hebben nu de voortuin grondig aangepakt en een hele nieuwe inrichting gegeven. En ook de oprit is helemaal vernieuwd. Dat was veel werk en een groot deel hebben we uitbesteed. Was het nodig? Niet echt, je kunt ook met kleinere ingrepen snel resultaat krijgen. Onze eisenpakket maakte het dat we voor deze aanpak hebben gekozen.
Heb je nog meer gedaan in het kader van actie steenbreek?
In de achtertuin hebben we met weinig werk op een eenvoudige manier de andere helft van ons dak afgekoppeld. We hebben een stroompje met natuurstenen aangelegd naar ons iets verlaagde gras.
Raad je actie steenbreek aan?
Ja. Wees niet bang om groen in je tuin te hebben en profiteer van een aangenamer klimaat in je tuin en in huis. Er bestaat onderhoudsarm groen dat goedkoper is in aanleg dan een betegelde tuin.
Lees ook hoe je een geveltuin maakt als je geen voortuin hebt en doe nog meer ideeën op voor om de opvang van het regenwater rondom huis en tuin.